“Otpusno pismo”: Bolnički foto-dnevnik Darija Petkovića svjedoči o strahotama korone

Fotograf i profesor Darije Petković u bolnici je, uslijed infekcije virusom COVID-19, dobio masku s kisikom, ali i inspiraciju, a njegov bolnički foto-dnevnik pretočen je u izložbu s važnom porukom.

U ponedjeljak, 23. studenoga, u ADU Galeriji f8 otvara se izložba fotografija “Otpusno pismo” profesora zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Darija Petkovića, a moći će se razgledati do 12. prosinca. Riječ je o bolničkom fotografskom dnevniku umjetnika, nastalom tijekom mjesec dana boravka na jedinici intenzivnog liječenja uslijed infekcije virusom COVID-19.

“Svijet se u svega nekoliko dana suzio na bolničku sobu na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a život na borbu za svaki dah. Rendgenske snimke pluća pokazuju učinke COVID-19 infekcije – pneumonija i respiratorna insuficijencija. Maska s kisikom olakšava situaciju, ali je otežava spoznaja da je respirator mogući sljedeći stadij kojega preživi samo 50 posto bolesnika”, piše u predgovoru kataloga izložbe povjesničarka umjetnosti Anita Zlomislić.

“Bolničkim fotografskim dnevnikom Darije Petković upravo kao da vlastitu fizičku nemoć kompenzira s moći koju pronalazi u izmaknutoj poziciji promatranja posredstvom zaslona mobitela. Kao da stanje bolesti na taj način udaljuje od sama sebe i pretvara ga u izvanjski događaj. Pisan u prvom licu, fotoesej ‘Otpusno pismo’ Darija Petkovića fotografiju uspostavlja kao egzistencijalnu poziciju koja se u trenucima teške bolesti dodatno potvrđuje, kreirajući prostor slobode ondje gdje se naizgled čini nemogućom. U ‘Iskustvu slobode’ Jean-Luc Nancy zastupa tezu da vlastiti ‘singularni’ prostor slobode ostvaruje svoj smisao tek u dioništvu s drugima. Jer fotografija nije namijenjena samo svom tvorcu. Za nas druge koji u njoj sudjelujemo kao promatrači fotografija je svjedočanstvo, dokaz nečega o čemu čujemo, ali u što možemo sumnjati dok ne vidimo. Pozvani da vidimo postajemo i sami svjedoci”, zaključuje Zlomislić.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More