Oto Reisinger dobitnik nagrade “Andrija Maurović”

Oto Reisinger, Stefekove pustolovineOto Reisinger ovogodišnji je dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju tradicionalno dodjeljuje udruga za popularizaciju i očuvanje baštine hrvatskog stripa „Art 9“ iz Zagreba.

87-godišnji Oto Reisinger u javnosti je s pravom ponajprije percipiran kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih hrvatskih karikaturista svih vremena, s međunarodnim ugledom, ali se u svojoj impozantnoj i svestranoj umjetničkoj karijeri (koja je započela 1942. godine u listu „Šilo“, dakle u kontinuitetu traje više od sedam desetljeća)  bavio i drugim umjetničkim granama.

U devetoj umjetnosti, Oto Reisinger je istina ostvario opus koji je kvantitativno bitno skromniji od njegovih generacijskih kolega (Neugebauer, Dovniković, Delač, Radilović…), ali stripove koje je uradio svojom kakvoćom, ujednačenošću, humorom, dramaturškom ingenioznošću i scenarističkom duhovitošću, crtačkim majstorstvom, vizualnom prepoznatljivošću, ali i ugođajnoću kojom je savršeno oslikao „duh vremena“ zasigurno su jedan od vrhunaca hrvatskog stripa druge polovice XX stoljeća, ravnopravni najboljim europskim i svjetskim ostvarenjima svog žanra.

Pogotovo se to odnosi na Reisingerovo remek-djelo Štefekove pustolovine, serijal objavljivan 60-ih godina u Plavom vjesniku.

Osim toga, ništa manje nije fundamentalan Reisingerov doprinos stripu kojeg je ostvario  na stranicama humorističkog tjednika Kerempuh kada je u razdoblju tzv. „stripovske antihisterije“ (počev od 1946. pa do ranih 50-ih godina) sa svojim strip-gegovima kontinuirano komentirao aktualne društvene i političke događaje.

Oto Reisinger okušao se je i u realističkom stripu – 1952. godine je po scenariju Nikše Fulgosija nacrtao povijesno-avanturistički strip Propast Kamen – vrha.

Inače, dosadašnji laureati nagrade „Andrija Maurović“ (jedine te vrste u našoj zemlji)  su bili Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker i Nedeljko Dragić, te Fadil Hadžić i Ivica Bednjanec (posmrtno).

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More