Ostat ćemo bez najboljih festivala

Kino ulaznice oporezuju se u Europskoj uniji s pet posto, dok je stopa PDV-a na ulaznice za koncerte pet puta veća i iznosi 25 posto. Ova je činjenica povod žestokom negodovanju hrvatskih koncertnih promotora.

Udruge koncertnih promotera javnim priopćenjima ukazuju na nepošten nesrazmjer, podsjećajući da se stopa na ulaznice za događanja u kulturi (koncerte, kina, kazališta) u EU kreće između  3 i 10 posto.

Predviđanja da će takva neujednačenost dovesti do dodatnog smanjenja broja koncerata u Hrvatskoj i do egzodusa velikih koncerata i glazbenih festivala u susjedne zemlje, dijeli i Hrvatska glazbena unija. INmusic, najveći hrvatski glazbeni festival, već je najavio preseljenje u susjednu Sloveniju, a sličnim se priopćenjem pridružio i Vedran Meniga iz pulskog Pozitivnog ritma, organizatora uspješnih festivala Outlook i Dimensions, koji su u protekle tri godine doveli u Hrvatsku 40 tisuća posjetitelja iz Velike Britanije i drugih zemalja. Njihovo će izgnanstvo donijeti očit gubitak turizmu. (Procjenjuje se da su posjetitelji generirali pulskom gospodarstvu oko 80 milijuna kuna prihoda.)

“Evidentan je doprinos koncerata i festivala turizmu, općem gospodarstvu te promociji Hrvatske u svijetu. Stoga još jednom pozivamo Ministarstvo financija da podrži prijedlog Ministarstva kulture o smanjivanju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na 5 posto kako bi organizatori ostali konkurentni u vlastitoj zemlji te kako bi se spriječio egzodus kvalitetnih i popularnih manifestacija koje, ukoliko se na vrijeme prepozna njihova vrijednost, kratkoročno i dugoročno Hrvatskoj mogu donijeti samo boljitak”, stoji u priopćenju udruge Promo.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More