Osmi Festival novog cirkusa počinje rezidencijalnim programima

Festival novog cirkusaOsmo izdanje Festivala novog cirkusa ove se godine proteže kroz čak dva mjeseca, od 24. listopada do 21. prosinca, a održat će se na Sceni Travno, u Pogonu i Kulturno informativnom centru.

Od listopada do prosinca u Zagrebu ćemo tako moći gledati plesni laboratorij, cirkusku rezidenciju i rezidenciju za kulturne novinare.

Belgijska koreografkinja mađarskoga porijekla Zsuzsa Rozsavolgy (Scuba Club Collective), koja je četiri godine plesala za Anne Teresu de Keersmaeker u poznatoj skupini Rosas, stigla je u Zagreb gdje će u suradnji s hrvatskim profesionalnim plesačima istraživati upotrebu javnog prostora u gradskom okruženju. Umjetnički laboratorij koji Mala performerska scena organizira kroz europski projekt TransAC (Meridians), a u suradnji s ekscenom i Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, dio je programa Kultura Europske unije. Laboratorij će rezultirati javnim izvedbama projekta Public Transport / Private Stillness u prosincu.

Zsuzsa RozsavolgyIstodobno, u Zagrebu će ovog tjedna početi i prva ovdašnja cirkuska rezidencija. Švedska umjetnica Rebecca Westholm (skupina Ruby Rose) i njezin britanski mentor John-Paul Zaccarini surađivat će na završnoj fazi rada na predstavi Eat It!, koja propituje tjelesne ideale i poremećaje prehrane kroz eksplozivni humor.

U dijelu Festivala novog cirkusa koji se održava u studenom u sklopu projekta Unpack the Arts održat će se i novinarska rezidencija na kojoj će novinari iz inozemstva koji će pratiti festival (a dolaze iz Finske, Francuske, Belgije, Velike Britanije, Španjolske, Njemačke i Rumunjske), moći zajednički razvijati kritički diskurs i cirkulaciju znanja o cirkuskoj umjetnosti kroz razgovore s umjetnicima, kritičarima i producentima.

Eat it

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More