Oscari 2015: Deset glumica u lovu na Oscara

Glumice2015
U godini kada se od 24 kategorije može s velikom sigurnošću predvidjeti svega 14 dobitnika, zanimljivo je da su dobitnice kipića za glavnu i sporednu glumicu gotovo zacementirane. Svoj kipić u noći s 22. na 23. veljače, po našem vremenu, očekuju Julianne Moore i Patricia Arquette.

Dodjelom gotovo svake nagrade udruženja, ovogodišnje predviđanje dobitnika Oscara postaje nepredvidljivije. Teško je sa sigurnošću reći kome će otići Oscar za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenarij. Očekivalo se da će na dodjeli nagrada Udruženja scenarista nagradu za najbolji izvorni scenarij dobiti film Boyhood, no nagrada je otišla u ruke Wesa Andersona i njegovog Hotela Grand Budapest. Weinsteinovcima je pripala nagrada za najbolji prilagođeni scenarij filma Igre oponašanja. Međutim, zbog strogih pravila Udruženja scenarista, scenariji Birdmana i Teorije svega nisu mogli biti nominirani. Odmor od napetih kategorija, u kojima se nagrade s dodjele do dodjele dodjeljuju u različitim filmova, pružaju kategorije glavne i sporedne glumice te sporednoga glumca, koje su u dosadašnjoj sezoni u potpunosti usuglašene.

Ovom prigodom pozabavit ćemo se ženskim kategorijama. Prosjek godina nominiranih glumica je 40,6. Najmlađa nominirana glumica ima 26, a najstarija 65 godina. Svega dvije glumice su mlađe od 30 godina, što nam govori da je ovo bila godina ozbiljnih ženskih uloga. Od deset nominiranih glumica samo su dvije oskarovke, a pet je nominirano za Oscara prvi put, trima je ovo druga nominacija, jednoj je peta, a jednoj, naravno Meryl Streep, rekordna devetnaesta.

Glavne glumice u konkurenciji za 87. Oscara

Julianne Moore (54) je ove godine dobila petu nominaciju za Oscara i prvi je put jasni favorit za osvajanje zlatnom kipića. Poziciju gotovo sigurne dobitnice osigurale su joj brojne nagrade, među kojima su nagrada Izbor kritike (eng. Critics’ Choice Awards), Zlatni globus, nagradu Udruženja filmskih glumaca te nagradu Britanske filmske i TV akademije. Nagrade joj je priskrbila uloga u profesorice koja gubi pamćenje Alice Howland u filmu Zauvijek Alice (orig. Still Alice). Nastao po istoimenom romanu Lise Genove iz 2007. godine, film prikazuje život osobe koja iznenada oboli od Alzheimerove bolesti. Gubeći sve uspomene i znanje tijekom filma, Julianne Moore posebno zadivljuje u sekvenci pokušaja izvršenja vlastitih uputa za samoubojstvo.

Glumici, koja je i uspješna autorica knjiga za djecu, ovo je peta nominacija za Oscara. Prvi put bila je nominirana za sporednu ulogu u filmu Boogie Nights iz 1997., sljedeće godine dobila je nominaciju za glavnu ulogu u filmu The End of the Affair, a zadnji put je bila nominirana na dodjeli Oscara za 2002. godinu i to za glavnu ulogu u Role Far from Heaven i sporednu u The Hours.

Felicity Jones (31) prvi je put nominirana za Oscara i to za ulogu u filmu Teorija svega (eng. The Theory of Everything) u kojem glumi Jane, prvu suprugu Stephena Hawkinga. Prolazeći raspon od mlade studentice do žene teško oboljelog čovjeka, koja susreće drugog muškarca u kojeg se zaljubljuje, Jones vješto barata svojim likom i vjerno ga donosi na platno bez suvišnog afektiranja. Međutim, ovoj engleskoj glumici nije pružio ni jednu scenu po kojoj bismo njezinu ulogu zapamtili, osim po činjenici da se nalazi u filmu od početka do kraja.

Marion Cottilard (39) postala je još jedna francuska glumica nominirana za Oscara i time je potvrdila svoj status jedne od najcjenjenijih europskih glumica. Kao dijete glumaca, odrasla je uz kazalište i film, pa nije ni čudno da je njezin raspon uloga iznimno širok. Ulogom Sandre, u belgijskom filmu Dva dana, jedna noć (franc. Deux jours, une nuit) braće Dardenne, pokazala je da joj nije problem stati pred ekran bez šminke i fen-frizure te utjeloviti mladu belgijsku majku koja se bori za opstanak. Suptilan, ali opet jak način na koji Cottilard na platnu pokazuje Sandrine patnje pri pokušaju zadržavanja posla ostavljaju jak emocionalni dojam kod gledatelja. Prava je šteta što još nije došlo vrijeme da Američka filmska akademija nagradi odličnu glumu europskih glumicama (kojima engleski nije materinski jezik) za film koji nije nominiran u kategoriji najboljeg filma.

Rosamund Pike (36) je uloga u film Nestala (eng. Gone Girl) donijela prvu nominaciju za Oscara. Iako je popularnost Nestale s nagradnom sezonom drastično padala ova se engleska glumica uspjela zadržati na listi nominiranih. Unatoč svojem glumačkom ostvarenju, zadržavanje pozicije na listi nominiranih sigurno može zahvaliti i ulozi u jednom od filmova o Jamesu Bondu, koji joj je donio popularnost. Pripremajući se za ulogu Amy koja odglumi vlastitu otmicu, Pike je morala svladati potpuno drugačiji akcent od svog privatnog, onaj obrazovanoga Amerikanca te je morala mršavjeti i debljati se tijekom snimanja kako bi mogla glumiti različite životne periode svog lika.

Reese Witherspoon (38) jedina je oskarovka među nominiranim najboljim glumicama, osvojivši Oscara za naslovnu ulogu u filmu Walk the Line za 2005. godinu. Drugu nominaciju u istoj kategoriji dobila je za ulogu Cheryl u filmu Divlja (eng. Wild), nastalom prema istinitom događaju. Priča je to o problematičnoj Cheryl Strayed, koja je propješačila 1,800km u 94 dnevnom putovanju od Mojave u Kaliforniji do Mosta bogova na granici države Oregon i Washington. Scenarij filma vjerno se drži priče, tako da se i Whiterspoon pridržavala onoga što se zna od Cheryl i nastojala ju je što zornije prenijeti na filmsko platno.

Sporedne glumice u konkurenciji za 87. Oscara

Patricia Arquette (46), široj javnosti poznata po ulozi u seriji Medij, prvi put je nominirana za Oscara za ulogu majke u filmu Boyhood. Dvanaest godina živjeti s likom i ne izgubiti nit lika ni osobitost lika, vještina je sama po sebi. No ono po čemu se Arquette pamti u Boyhoodu je scena odlaska njezinog sina na fakultet, kada ona shvaća da je ostala sama, a da joj se većina života vrtjela oko odgoja djece. U toj kratkoj sceni kompletnog nervnog rastroja ona uspijeva pridobiti simpatije gledatelja i ostati umjerena u svojoj interpretaciji. U dosadašnjoj nagradnoj sezoni osvajale je jednu nagradu za drugom i to ju čini jasnim favoritom za osvajanje 87. kipića.

Emma Stone (26) se također prvi put našla na listi nominiranih, a još uvijek mnogi žale što nije bila nominirana za ulogu Skeeter Phelan u filmu Tajni život kućnih pomoćnica (eng. The Help) iz 2011. godine. Ova mlada glumica niže uspjehe jedan za drugim, a uloga Sam, buntovne Rigganove kćeri koja radi u kazališnoj suvenirnici, u Birdmanu sigurno će joj donijeti nove filmske angažmane.

Trostruka oskarovka Meryl Streep (65) kao i prošle godine nominirana je za Oscara i ovo joj je 19. nominacija. Ovaj put igrala je zlu vješticu u mjuziklu U šumu (eng. Into The Woods) i sve što se o njoj može reći je da treba pratiti filmove koje snima jer je velika vjerojatnost da će opet biti nominirana. Trebalo bi joj za standardno dobru glumu dodijeliti posebnu nagradu kraljice Oscara.

Laura Dern (42) nominirana je za ulogu Cheryline majke u filmu Divlja (eng. Wild). Iako iznimno zanimljiva u svojim scenama, problem koji je očit, unatoč tome što majka i kćer imaju prijateljski odnos, je što se vidi da je mala razlika u godinama između Dern i Witherspoon. Glumici poznatoj po ulozi u Jurskom parku III., ovo je druga nominacija za Oscara. Prvi je put bila nominirana za ulogu Rose u film Rambling Rose iz 1991. godine.

I na kraju, zadnja na listi našla se engleska glumica Keira Knightley (29) koja se opet našla na listi nominiranih glumica. Otkud tolika popularnost, ove lijepe, ali ne osobito iznimne glumice, teško je reći. Svim obožavateljima BBC-jeve serije Ponos i predrasuda bilo je nevjerojatno vidjeti Knightley nominiranu za Oscara upravo u filmskoj adaptaciji tog romana prije devet godina. I ove godine će se mnogi složit da je u Igri oponašanja (eng. The Imitation Game) Joan Clarke odglumila dobro, s obzirom da ju je ona glumila.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More