Oscari 2014: Uzbudljiv filmski tjedan

U šesti tjedan do dodjele Oscara ušli smo s dodjelom Zlatnih globusa, a u ostatku tjedna nas očekuju dodjela Nagrada po izboru kritike i objava nominacija za Oscara koje će se održati u četvrtak, dodjela Nagrada Udruženja filmskih glumaca u subotu te dodjela Nagrada Udruženja producenata u nedjelju.

Za razliku od prošlogodišnjeg briljantnog vođenja dodjele Globusa, Tina Fey i Amy Poehler, uz par dobrih dosjetki ove su godine bile poprilično mlake voditeljice s mnoštvom začudnih momenata. Podsjetile su svojim neshvaćenim šalama na dodjelu Oscara koju su vodili James Franco i Anne Hathaway. Dodjele, koje se danas rijetko tko sjeća. Tako će i ovo vođenje Tine i Amy najvjerojatnije ostati u potpunosti zaboravljeno.

Kao i začudni scenarij voditeljskog dvojca i sama dodjela nagrada nije tekla po očekivanome planu, pogotovo u televizijskim kategorijama. Dva najveća iznenađenja ipak su bila pobjeda scenarija Spikea Jonzea za film Ona (Her) te Amy Poehler za najbolju glumicu u televizijskoj seriji Parkovi i rekreacija (Parks and Recreation). Do zadnjih minuta dodjele činilo se da će film 12 godina rob (12 Years a Slave) ostati bez kipića. Situacija se naglo promijenila i on je postao najbolji dramski film. Redatelj drugog ranog favorita Gravitacije (Gravity) Alfonso Cuaron proglašen je najboljim redateljem. Najboljom komedijom ili mjuziklom proglašene su Američke varalice (American Hustle), koje su dominirale dodjelom. Glumici iz filma Amy Adams pripao je Globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu, a Jennifer Lawrence, miljenici američke publike, za najbolju sporednu glumicu.

Dva je Globusa dobio film Dobri dileri iz Dallasa (Dallas Buyer’s Club). Pripali su Matthewu McCounaugheyju za najboljeg glumca u dramskom filmu te nevjerojatnom Jaredu Letu za sporednu mušku ulogu. Očekivano i u potpunosti zasluženo Globus za najbolju glumicu u dramskom filmu pripao je glumici Cate Blanchett za ulogu u filmu Jasmine French (Blue Jasmine). Redatelj Woody Allen, koji je ove godine dobio Nagradu Cecil B. Demille za životno dostignuće na filmu, na žalost nije prisustvovao dodjeli. Glumac koji nikako nema sreće s osvajanjem Oscara, Leonardo DiCaprio, ove je godine barem osvojio Zlatni globus za ulogu u Vuku s Wall Streeta (The Woolf of Wall Street). Globusi su potvrdili pretpostavke da je francuski film Plava je najtoplija boja (Blue is the Warmest Coor) prezahtjevan film za američku publiku, pa je tako nagrada otišla u ruke talijanskom filmu Velika ljepota (The Great Beauty), hommageu Rosselliniju i Felliniju.

Nagrada koju dodjeljuje 89 članova HFPA-a (Udruge Hollywoodskih inozemnih novinara / Hollywood Foreign Press Association) često ne nagovješćuje dobitnika Oscara. U kategoriji najboljeg redatelja Globusi su od 1986. do 2013. 62% točno prognozirali dobitnika Oscara. U kategoriji sporednih glumaca točnost je svega 59%, a sporedne glumice 51%. Dodjele Udruženja filmskih glumaca i Udruženja producenta, koje će se održati ovoga vikenda sigurniji su pokazatelj dobitnika Oscara.

Koji će filmovi u četvrtak biti nominirani za Oscara, ako uzmemo u obzir do sada objavljene nominacije te listu 10 najboljih filmova u 2013. Američkog filmskog instituta, moguće je prognozirati kako će se 12 godina rob, Gravitacija, Američki varalice, Kapetan Phillips i Vukovi s Wall Streeta naći na listi nominiranih za najbolji film i režiju. Pitanje je koliko će, sada kad je moguće nominirati do 10 filmova, biti nominirano.

Bez nominacije za najboljeg glumca bi opet mogli ostati Leonardo DiCaprio ili Robert Redford, a za najbolju sporednu glumicu Oprah Winfrey ili Jennifer Gardner. Vrlo je izvjesno da će u tzv. tehničkim kategorijama uz Gravitaciju dominirati Veliki Gatsby (The Great Gatsby) i drugi nastavak Hobbita. Listu potencijalnih nominacija pogledajte u prilogu, a po ukupnom broju nominacija, najviše nominacija, njih 12 može osvojiti 12 godina rob, zatim 10 Gravitacija, 9 Kapetan Phillips i 7 Američki varalice.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More