Oscari 2014: Sedam mjeseci do ceremonije: Voditelj, tko je to?

Sedam mjeseci prije dodjele Oscara za 2013. godinu možda još nije ni gotovo snimanje filma koji će biti laureat ove najpopularnije filmske nagrade. Ipak vrijeme je za početak priprema ceremonije dodjele i buđenje iščekivanja.

Kako javnost ne bi zaboravila Američku filmsku akademiju, dva dana nakon objave da je nova predsjednica Akademije PRovka Cheryl Boone Isaacs, objavili su još jednu novost. U petak 2. kolovoza svijet je obišla vijest da će 86. dodjelu Oscara, koja će se održati 2. ožujka 2014. voditi komičarka i voditeljica Ellen Degeneres. Brzina kojom je ova informacija preplavila medije dokaz je koliko su Oscari primamljivi javnosti.

Govoreći ili samo pomislivši na Oscare prvo nam na pamet padaju filmovi, glumci, redatelji, producenti i ostali filmski umjetnici nagrađeni zlatnim kipićem. Kako bi dobitnici nagrada bili obznanjeni te kako bi im nagrade bile uručene prije 85 godina Akademija je osmislila ceremoniju dodjele. U samome početku bile su to zatvorene dodjele za filmsku elitu. Nedugo zatim ceremonije su se počele prenosile preko radija. Priliku čuti i vidjeti dodjelu šira javnost dobila je 1953. kada je ona doživjela svoje prvo televizijsko prikazivanje.

Na svojim malim kućnim ekranima gledatelji su prvi put mogli vidjeti obožavane glumce s kino platna u ulozi publike. Bila je to 25. dodjela Oscara koju su vodili glumci Bob Hope i Conrad Nagel. Gledajući snimku 25. dodjele, nakon što se priviknemo na crno-bijeli televizijski svijet i povijesni odmak, počinjete uživati u svečanosti. Nju velikim dijelom stvara lakoća s kojoj majstor ceremonije Bob Hope šarmira publiku. Ujedno uspostavlja odnos i s kamerom i s gledalištem. Lakoćom s kojom stupa na scenu i britanska dosjetljivost koju posjeduje nedvojbeno podsjećaju na dodjele BAFTE koje je vodio Stephen Fry.

Vijest da će Ellen Degeneres drugi put voditi Oscare i snimke Boba Hopa potaknule su me na razmišljanje o voditeljima Oscara. Tko su oni bili kroz 85 prošlih godina? Koliko ih je bilo? Koliko su puta vodili? Jesu li vodili sami? Jesu li svi bili Amerikanci? Koje su rase? Čime su se bavili? Pitanja su se množila pa je valjalo naći odgovore.

Kroz 85 godina dodjeljivanja zlatnih kipića Akademija je promijenila 75 voditelja, međutim nisu svi voditelji dobili tu čast da samostalno vode već su imali kovoditelje. Zapravo, da budem precizna, promijenili su 76 voditelja jer je 1958. na 30. dodjeli nagrada jedan od kovoditelja bio lik iz crtića Donald Duck. Na toj dodjeli bilo je čak šest službenih voditelja, što se dogodilo još jednom, sljedeće 1959. godine. To je ujedno bio i najveći broj službenih voditelja. Pet voditelja bilo je samo na jednoj dodjeli, onoj 1976. 1983. održala se zadnja od šest dodjela koje su imale četiri voditelja. Dodjele 1956., 1986. i 1987. imale su po tri voditelja. Po dvoje voditelja bilo je angažirano na jedanaest dodjela, a čak pet dodjela prošlo je bez službenog voditelja. Zadnji put se to dogodilo 1989. Broj voditelja po dodjeli je kroz povijest varirao od izostanka voditelja do maksimalnog broja šest. Najčešće, čak 57 puta, ceremoniju je vodio samo jedan, kako su ih nekad zvali, majstor ceremonije. Od ukupno 75 voditelja žena je bilo svega 16. Prva žena koja je bila kovoditeljica Oscara bila je glumica Agnes Moorehead 1948. Na prvi pogled se čini kao da je ravnopravnost spolova pri vođenju Oscara rano stupila na scenu, međutim to je samo privid jer su do 90-ih žene bile samo kovoditeljice. Prekretnica je bila 1994. kada je prestižna uloga voditeljice pripala glumici i komičarki Whoopi Goldberg.

Odabir voditeljice 66. dodjele Oscara, osim po spolnom, prekretnica je i po rasnom pitanju. Bila je to i prva godina da dodjelu vodi negroid. Do sada je samo dvoje negroida samostalno vodilo dodjelu Oscara, W. Goldberg i Chris Rock. Od ukupno 75 voditelja 70 su bili europeidi, uz spomenuto dvoje negroida bilo je još tri negroida kovoditelja (Sammy Davies Jr. 1972., Diana Ross 1974. i Richard Pryor 1977. i 1983.). Do danas niti jedan mongloid nije vodio dodjelu Oscara.

Iz svega je vidljiva jaka rasna i poprilična spolna selekcija, koja se počela smanjivati tek u zadnjih dvadeset godina. S obzirom da je riječ o američkoj nagradi, sasvim je logično da su voditelji te iste nagrade Amerikanci. Tako i jest. Od 75 voditelja njih 68 su Amerikanci. Od njih 68 svega osam nije rođeno u Americi. Jedan je rođen u Italiji, dvojica su rođena u Engleskoj i Njemačkoj, a u Francuskoj i Mađarskoj rođena je po jedna voditeljica. Svih sedam neameričkih voditelja pripadnici su anglosaksonskoga govornoga područja. Petero ih je iz Britanije i dvoje iz Australije.

Mnogi od voditelja imali su više od jednoga zanimanja, ali prema svom primarnom zanimanju najviše je voditelja glumaca, njih 50. Svega devet ne navodi glumu kao jedno od svojih zanimanja. Uz glumu najčešće primarno zanimanje voditelja, njih sedam, je komičar. Četiri filmska redatelja vodila su dodjelu. Vodila su ju i tri pjevača, dva plesača, dva pisca te dva profesionalna voditelja. U voditeljskoj ulozi našao se jedan producent, jedan zabavljač, jedan politički kritičar te vjerovali ili ne jedan kauboj. Bio je to kauboj i glumac Will Rogers davne 1934. Također je zanimljivo da je svega 25 voditelja prije ili nakon vođenja dobilo zlatni kipić, ne uključujući specijalna i počasna priznanja.

Kako je ve rečeno, u 85 godina na scenu su izašla 75 voditelja. Čak dvadesetero od njih nastupilo je dva ili više puta. Goldie Hawn, Jack Benny, Jane Fonda, James Stewart, Richard Pryor, Sammy Davis Jr. i Walter Matthau po dva su puta nastupili kao kovoditelji. Jednom kao kovoditelji, a jednom samostalno dodjelu su vodili Chevy Chase, Frank Sinatra i William C. DeMille. Jon Stewart bio je dva puta domaćin dodjele Oscara i to oba puta samostalno. Tri puta nastupili su David Niven i Jerry Lewis, ali kao kovoditelji. Od svoja tri nastupa Conrad Nagel samo je jednom samostalno vodio ceremoniju, dok je Steve Martin od tri nastupa dva puta nastupio samostalno. Zanimljivo je da je Conrad Nagel, nakon što je vodio dodjelu 1930., a zatim bio kovoditelj 1932., nakon 21 godinu ponovo postao kovoditelj dodjele 1953. Time je postao voditelj koji se nakon najdužeg razmaka od zadnjeg vođenja ponovo vratio na scenu. Od pet najzastupljenijih voditelja, peto mjesto pripada glumcu i glazbeniku Jacku Lemmonu koji je sudjelovao na četiri ceremonije, a dvije je samostalno vodio. Whoopi Goldberg također je nastupila četiri puta. Bila je jedina voditeljica svih četiriju dodjela. Danas je najzapamćeniji njezin dolazak na scenu u kostimu afričke kraljice 1999. te ulazak kroz strop 2002.

Voditelj i komičar, koji je uvijek do suza nasmijavao publiku, Johnny Carson bio je voditelj čak pet puta, što mu je, za sada osiguralo treće mjesto najčešćeg voditelja. Drugi najzastupljeniji voditelj Oscara ima nadimak “The Host”. Billy Cristal zaslužio ga je vođenjem čak devet dodjela. Posebno je ostao zapamćen po spektaklu kojeg je 1992. napravio ulazeći na dodjelu obučen u kostim Hannibala Lectora. Ušao je u publiku i pozvao Anthonyja Hopkinsa na večeru, šapnuvši mu: “Dobra večer. Nekoliko članova Akademije dolazi mi na večeru. Želite li mi se pridružiti?” Njegove duhovite dosjetke i skečevi na nominirane filmove osigurale su mu mjesto najpopularnijeg voditelja po mnogim listama, uključujući i CNN-ovu.

Prvo mjesto pripada glumcu koji je u svoje vrijeme nosio titulu najvećeg majstora ceremonije. Riječ je o već spomenutom Bobu Hopeu. Bob Hope bio je voditelj čak 18 dodjela od kojih je 11 puta nastupio bez kovoditelja. Prvi put nastupio je na 12. dodjeli Oscara 1940. godine, a zadnji put je vodio jubilarnu 50. dodjelu 1978. Tada mu je bilo sedamdeset i pet godina. Nikad ne remeteći svečanu atmosferu dodjele znao je naći pravu mjeru između pošalica na račun filmske industrije, svojih prisutnih kolega, društvene situacije i šala na svoj vlastiti račun. Svojim nastupima obilježio je trideset godina dodjela nagrada i sebi pribavio hvale publike, ali i kritičara.

http://www.youtube.com/watch?v=tyRdU3-Nfjg

Lanjski nastup Setha MacFarlanea naišao je na neodobravanja kritike, koji su mu najviše prigovarali na dužinu glazbeno-plesnih brojeva i monologa. Za voditelja ovogodišnje dodjele Akademija je izabrala Ellen Degeneres. U ulozi voditeljice Oscara imali smo ju prilike vidjeti 2007. godine. S obzirom na iskustvo iz 2007. možemo očekivati da voditeljskog pjevanja ove godine neće biti. Ono što je 2007. nedostajalo Ellen Degeneres bio je upravo moment svečanosti i odmjerenosti. Bilo je to vidljivo i u njezinom odabiru odjeće i u scenariju. Sam uvodni monolog bio joj je svojevrsna osobna ispovijest u kojoj je demonstrirala koliko je njoj važna ceremonija i stvaranjem treme nominiranima pravljenjem kako ju ne stvara.

Ostalo je još sedam mjeseci do dodjele Oscara. Moguće je da će se kroz narednih nekoliko mjeseci Akademija odlučiti za kovoditeljstvo. U zadnjih pet godina čini se kao da Akademija traga za onim posebnim voditeljem koji će dobiti titulu novog majstora ceremonije. Probali su s Hugh Jackmanom, zatim dvojcem  Steveom MartinomAlecom Baldwinom. Potom su pokušali privući mlađu publiku s Anne HathawayJamesom Francom, što se pokazalo kao iznimno loš odabir. Kako bi popravili dojam te poprilično propale ceremonije vratili su Billyja Crystala. Prošlogodišnju je dodjelu vodio Seth MacFarlane, kojega su posebno napali zbog pjesme “Vidjeli smo vam sise“. Hoće li Ellen Degeneres privući ili odbiti publiku, smanjiti ili povećati gledanost, doznat ćemo u ožujku 2014. Do tada možemo se zabaviti zamišljanjem kako bi izgledala dodjela Oscara koju bi vodili Oprah, Madonna ili Stephen Frye.

Frana Marija Vranković

*** Ukoliko vas zanima tko su bili voditelji po godinama pogledajte   TABLICU.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More