OSCARI 2014.: Glavni glumci u borbi za Oscara

Oscar 2014Vijest tko je nominiran na Oscarima nikome ne promakne. Čak ni onima koji nikada nisu, niti planiraju gledati Oscare. Ima i onih koji osjećaju svojevrstan prezir prema ovoj nagradi kao manifestaciji prepunoj kiča i nepotrebnog glamura.

Uz lijepe fotografije sa crvenog tepiha i okupljanje brojnih filmaša na jednome mjestu, zanimljivost Oscara leži upravo u odmjeravanju u kojoj mjeri se isprepleću kvaliteta i popularnost. Isprepletanje ovih dvaju kriterija posebno je zanimljivo promatrati u četiri glumačke kategorije.

Svake godine na dodjelama nagrada Američke filmske akademije u utrku za najbolja glumačka ostvarenja ulazi dvadeset glumaca. Njih je odabralo 1,100 članova Akademije, tj. njihovi kolege glumci koji su imali pravo glasati na nominacijama. Dobitnike zlatnoga kipića bira svih 5,700 članova Akademije. Nakon što svi članovi Akademije glasaju u svim kategorijama, dvojica partnera iz multinacionalne kompanije PricewaterhouseCoopers zbrajaju rezultate i do donošenja koverti na scenu jedini su koji znaju rezultate glasanja.

Iako članovi Akademije dobivaju screenere (ogledne DVDe) s filmovima, pitanje je pogledaju li sve filmove ili se oslanjaju na poznata imena, foršpane te marketinške kampanje. Zasigurno sve troje, jer čim je ponovo u javnosti ostala aktualna zastarjela priča Allen-Farrow, krenule su glasine kako bi zbog toga Cate Blacnhett mogla ostati bez gotovo sigurnog Oscara. Tako bi možda i bilo da Woody Allen nije pravovremeno reagirao poslavši 9. veljače otvoreno pismo New York Timesu, u kojem argumentima pobija optužbe. Drugi zanimljiv ovogodišnji primjer anti-borbe je slučaj Michaela Fassbendera u odnosu na Matthewa McConaugheya i Leonarda DiCapria. Dok drugo dvoje pune američke novine intervjuima o tome kako su se spremali za svoje uloge, Fassbender nije došao ni na druženje nominiranih (Nominees Luncheon), koje se održalo 10. veljače u hotelu Beverly Hilton. S obzirom da su Oscari, kao i većina nagrada, prvenstveno pitanje javnog dojma, a tek zatim kvalitete, čini se da je Fassbender Letu u predao meč. Time su gotovo zaključane dvije od četiri kategorije, a u kategoriji glavnog glumca i sporedne glumice nema predaje.

Najbolji glavni glumac

Najizvjesniji dobitnik u kategoriji najboljeg glumca je Teksašanin Matthew McConaughey (44) za ulogu Rona Woodroofa u filmu Dobri dileri iz Dallasa (Dallas Buyers Club). Ovo mu je prva nominacija za Oscara. Prije početka prikazivanja filma medije je preplavila vijest kako je McConaughey iznimno smršavio za potrebe filma. Potom su izlazili intervjui u kojima je glumac isticao kako mu je ta eksponiranost vezana uz gubitak tjelesne težine smetala, međutim istovremeno je govorio i o dijetama koje je koristio. Planirano ili ne, Matthew McConaughey bio je i još je medijski prisutan i eksponiran.

Gledajući film, ukoliko prije niste vidjeli fotografije, prvih nekoliko kadrova imate dojam da gledate pogrešan film jer je McConaughey gotovo neprepoznatljiv. Ispijena lica s brkovima postao je Ron, električar i rodeo kauboj, koji je obolio od AIDSa te kojemu je preostalo još svega 30 dana života. Krijumčareći lijekove koji pomažu njemu i drugim oboljelima, od žestokog homofoba razvija suosjećanje prema oboljelim homoseksualcima te im pomaže. Lik kroz film doživljava razvoj te ga kroz McConaugheyjevu glumu možemo s užitkom promatrati. Problem ovoga filma je što ga zanimljivim čini upravo gluma McConaugheya i Jareda Leta, međutim sam film od 116 minuta, nakon trideset minuta postaje zamora i ukoliko vas ne zanima problem oboljelih od AIDSa, teško ćete ga s entuzijazmom pratiti od početka do kraja. Upravo zbog toga je pitanje koliko je članova Akademije zaista odgledalo film.

Leonardo DiCaprio (39) ove se godine četvrti put našao među nominiranima za Oscara. Glumac je to kojemu kipić uvijek izmakne iz ruke, a nerijetko mu izmakne i sama nominacija. Zadnji put bio je nominiran 2007. za glavnu ulogu u filmu Krvavi dijamant (Blood Diamond), a ove je godine nominiran za ulogu Jordana Belforta u filmu Vuk s Wall Streeta (The Wolf od Wall Street). Glumac je u medijima, pa i na samim dosadašnjim dodjelama nagrada isticao kako mu je posebna želja bila zaigrati ovaj lik. Želja mu se ostvarila, međutim pitanje je kome se da provesti tri sata u kinu gledajući poprilično razvučen film u kojem vidimo Leonarda kako se zabavlja glumeći prevaranta Belforta koji razara tuđe i svoj život. U stvarnosti ovaj čovjek i danas radi kako bi otplatio sve svoje dugove, odnosno krađe.

Kada bi film bio upola kraći, možda bi predstavljao užitak gledanja. Ovako se zaista pitate na što ste potrošili tri sata života, a mogli ste otići u knjižnicu i pročitati Belfortovu knjigu ili raditi nešto korisno. Sama uloga Leonarda DiCapria nije ni sjena njegovim vrhunskim glumačkim ostvarenjima. Jedino što preostaje je reći: “To je Leo, neka već jednom dobije Oscara!“

Kada bi Oscari postupili isto kao i na 84. dodjeli, nagradu bi odnio Chiwetel Ejiofor (36) za ulogu Solomona Northupa u filmu 12 godina rob (12 Years a Slave). Britanskom kazališnom i filmskom glumcu nigerijskog podrijetla, ovo je prva nominacija za Oscara. Međunarodnu filmsku karijeru započeo je još 1997. ulogom u Amistadu Stevena Spielberga. Ejiofor u Robu uspijeva zainteresirati gledatelja za problem svoga lika, koji se bori za slobodu, ali koji nije junak. Čovjek je to koji se ne bori za tuđa prava, već samo pokušava spasiti svoj vlastiti život.

Problem ovog 126 minutnog filma je što ga je stilski teško odrediti. Iako je riječ o biografskoj drami, neke scene zalaze više u sferu art filma, dok su druge tipično hollywoodske. Također tu je i problem narativne strukture i nemotiviranih skokova iz prošlosti u sadašnjost i suprotno. Usprkos tim problemima, glumeći hrabru kukavicu, Ejiofor je iznimno vješto i uspješno na platno iznio jednu od mnogih životnih priča iz drugog najkrvoločnijeg doba američke povijesti. Njegov lik jedini iskače iz ovogodišnje palete ovisnika i kradljivaca.

Američkom glumcu poznatom po ulogama psihopata, Bruceu Dernu (77), nominacija za ulogu dementnog alkoholičara Woodyja Granta u filmu Nebraska druga je nominacija za Oscara. Prvu je dobio davne 1978. za sporednu ulogu u filmu Povratak kući (Coming Home). Njegov lik u Nebraski, crno-bijelom dvosatnoj komediji, pokušava pobjeći od kuće s ciljem i razlogom. Ovaj film ostao je potisnut pod sjajnim reflektorima drugih ovogodišnjih nominiranih filmova, pa nije ni čudno da se isto dogodilo i Bruceu Dernu, glumcu koji bi u nekim idealnim uvjetima bio ovogodišnji dobitnik Oscara. Upravo se zbog njegove fantastične glume isplati pogledati ovaj film o propuštenim životnim prilikama i neizgrađenom odnosu s članovima vlastite uže obitelji.

Peti ovogodišnji nominirani glavni glumac je Britanac Christian Bale (40). Nominiran je za ulogu prevaranta iz 1970ih Irvinga Rosenfelda u filmu Američke varalice (American Hustle). Film je to s mnogo poznatih lica i malo sadržaja. Djeluje poput stilske vježbe koju je snimio student filmske režije kao pokušaj uspostavljanja kontakta s kolegama glumcima. Vidljivo je da se ekipa dobro provela za vrijeme snimanja, no zbog čega je glumačko ostvarenje četvero glavnih likova dovoljno kvalitetno za Oscara? Ne znam.

Christian Bale u svojoj je karijeri imao niz glumački zanimljivih i kvalitetnih uloga, međutim u ovom dva sata i petnaest minuta dugom filmu on pokušava prikriti čelu i pokazuje goli trbuh popriličnog obujma. Nadam se da dobro odrađeni odnosi s javnošću i poznato ime ipak neće biti dostatni da Cristian Bale ostane zapamćen po nagradi za ulogu u ovakvom filmu.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More