“Opaki i naopaki dizajn”: Klub Močvara izlaže plakate koji su obilježili undergorund scenu

Od 1995. do danas Močvara je "izbacila" oko 1500 plakata, a mali i pažljivo odabrani dio fundusa bit će predstavljen u Rijeci.

U sklopu programa Swamp Up Rijeka! osim open air koncerta publiku očekuje i izložba plakata nekolicine autora koji su usko vezani za zagrebački klub Močvara. Osim glazbenim i socijalnim sadržajima, zagrebački klub Močvara je u više od dvadeset godina prepoznatljivost u javnosti izgradio i uz pomoć jedinstvenog i prepoznatljivog oblikovanja vizualnih materijala kojima su promovirani klub i klupski programi.

Vizualni identitet Močvare od samih je početaka bio utemeljen na fantastičnim ilustracijama Igora Hofbauera Hofa i grafičkom dizajnu pokojnog Ivice Baričevića Bare. Hofove ilustracije su i danas prva asocijacija na klub i njegove aktivnosti, kako u Zagrebu i Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Osim njih, vizualni segment kluba u ranoj su fazi obogatili i ilustrator Ivan Eror te dizajneri Tomislav Turković, Tomislav Vranić, Danijel Sikora, Marko Matošić, Slobodan Alavanja i Darko Kujundžić. U posljednje vrijeme tu je i čitav niz talenata – Lovro Škiljić, Benjamin Beljan, Željka Tkalčec, Ena Jurov, Krunoslav Nemčić Rakun, kolektiv This Town Needs Posters i mnogi drugi.

Plakati kluba prepoznati su i na međunarodnoj razini. Neki od njih objavljeni su, naime, u raznim inozemnim publikacijama, primjerice u knjizi “Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age” autora Stevena Hellera i Mirka Ilića te knjizi “The Art of Modern Rock: The Poster Explosion”, koja je predstavila plakate sa svjetske klupske scene. Močvarini plakati našli su se i na mnogim izložbama – promocija knjige The Art of Modern Rock u Milanu te jedanaesti International Biennale of Young Artists of Europe and the Mediterranean u Ateni samo su neke od njih.

Od 1995. godine do danas, klub Močvara i Udruženje za razvoj kulture “URK” tiskali su više od 1500 plakata, a na riječkoj će izložbi biti prikazan mali i pažljivo odabrani dio plakata koji su tijekom godina vizualno predstavljali aktivnosti kluba.

Izložba “Močvara: Opaki i naopaki dizajn” u riječkom će Exportdrvu biti postavljena od 14. do 17. rujna. Dio je programa Swamp Up Rijeka! kojeg zajednički potpisuju zagrebački URK i riječki Distune promotion, a posebno je osmišljena za Europsku prijestolnicu kulture. Program Swamp Up Rijeka! na rasporedu je u petak, 11. rujna i donosi kolaž glazbenih žanrova od noise rocka, psihodelije, preko funka do elektronike. Na open air koncertu sviraju domaći prvaci alternativne scene: ABOP, nemanja, Lovely Quinces i Flip Flop Fatality.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More