“U planinama smo najbliži nebu”: Odabrani pobjednici velikog foto-natječaja “Pogled u raj”

Brojni planinari i ljubitelji prirode sudjelovali su na velikom natječaju Hrvatskog planinarskog društva Mosor, a žiri je odabrao pobjednike.

U Galeriji fotografija Fotokluba Split ovog tjedna otvoreno je jubilarno, dvadeseto izdanje tradicionalne izložbe planinarske fotografije HPD Mosor, čime je ovo planinarsko društvo proslavilo 95 godina od osnutka. Izložba koja se može razgledati do 10. prosinca rezultat je međunarodnog fotografskog natječaja u organizaciji HPD-a Mosor na temu ”Pogled u raj”.

“Mediteran oblikuje ljude, ljudi oblikuju njega”: Zavirite u nagrađeni koncept Milana Šabića

Na natječaju je sudjelovalo 96 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore i ukupno je pristiglo čak 430 fotografija. O izboru fotografija za izložbu i pobjednicima odlučivali su akademska slikarica Andrea Musa, alpinist, fotograf i snimatelj Stipe Božić, fotograf Valentino Bilić Prcić te dr. sc. povijesti umjetnosti Dalibor Prančević.

Prvu nagradu osvojio je Božidar Kasal za fotografiju ‘‘Rice Fields Like a Silk Print”, druga je nagrada pripala Jasminu Suljanoviću za “Veliku planinu”, a treća Adnanu Jašareviću za fotografiju ”Hvala ti što si izašlo za nas”. Željko Vojković je, pak, za fotografiju ”Hum” dobio posebnu pohvalu žirija.

”Svatko od nas ima svoju viziju i poimanje nadrealne ljepote i doživljaja. Raj je uzvišen, razmišljamo o njemu kao misterioznom i smirujućem mjestu bez obzira na religioznost. Mnogi filozofi smatraju da je raj stanje svijesti koje se može ostvariti i za čovjekovog ovozemaljskog života. Boravak u planinama predstavlja iscjeljujuće i opuštajuće iskustvo jer smo tada najbliži nebu. Planinarima je to sam pogled na staze, vrhove, obzor i sve ljepote koje priroda nudi; speleolozima igra svijetla i sjene te otkrivanje podzemnog života; alpinistima naočigled nemogući uvjeti na ledenjaku ili u vertikalno postavljenoj stijeni”, piše u predgovoru izložbe ”Pogled u raj” povjesničarka umjetnosti Josipa Kuzmanić.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More