Objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost

Iako su na kladionicama predviđali da će ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnosti odnijeti Haruki Murakami, dobila ju je kanadska spisateljica Alice Munro.

Mi mislimo – zasluženo! Munro, kod nas prevedena tek prije nekoliko godina (u nakladi OceanMore) izuzetna je autorica koja je svoj bogati opus gradila kroz kratke priče (naslovi: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak i Previše sreće).

Na svečanoj sjednici u Švedskoj akademiji, održanoj prije pola sata, Peter Englund ju je proglasio gigantom suvremene kratke proze. Njezine su priče literarno bogate i guste, prožete dubokim zapažanjima o prirodi ljudske psihe i odnosa, moćne studije o ljubavi, starenju; prava mala remek djela s odgođenim djelovanjem.

Munro ima 82 godine i prije Nobela pokupila je sve značajnije književne nagrade engleskog govornog područja, uključujući i Bookera za životno djelo. Iako je nekoliko puta najavljivala da će prestati pisati, nedavno je objavila hvaljenu zbirku memoarske proze. Nobel “teži” 777 tisuća funta.

Zanimljivo je da je netom uoči dodjele netko pohitao promijeniti Wikipedijinu stranicu o ovogodišnjem nobelovcu, lažno “dodijelivši” nagradu Harukiju Murakamiju – sličnu stvar napravljena je 2006. godine kad je dojavljeno da je srpski pisac Dobrica Ćosić novi nobelovac.

Željko Špoljar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More