In a Nutshell: Hrvatski dizajneri predstavljaju se u Mariboru

In a NutshellPutujuća izložba suvremenog hrvatskog dizajna In a Nutshell otvara se u utorak, 6. studenoga u Mariboru, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, u galeriji Vetrinjski dvori u sklopu projekta Kulturne ambasade/Cultural Embassies, a publika će ju moći razgledati do 30. studenog.

Projekt In a Nutshell zajednički su pokrenuli HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture radi predstavljanja domaćeg suvremenog dizajna međunarodnoj publici. Izložba je koncipirana tako da pruži relativno širok, kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, ali i tako da svojim fleksibilnim i praktičnim formatom bude prilagođena uvjetima putovanja i postavljanja u različitim izlagačkim prostorima u Europi i svijetu.

Izložba Contemporary Croatian Design – In a Nutshell, koja je dosad gostovala u Bruxellesu, Helsinkiju i Beogradu, cjelovit je izložbeni proizvod koji u sebi objedinjuje konciznost i široku vizuru na domaću suvremenu dizajnersku produkciju. Obuhvaća recentne radove iz nekoliko dizajnerskih kategorija (grafički dizajn, dizajn proizvoda, modni dizajn) i prvenstveno je fokusirana na lokalno specifične, eksperimentalne te društveno odgovorne projekte.

In a NutshellSlično tome, i njezin specifično dizajnirani postav objedinjuje funkcije transporta i prezentacije. Ovakva vrsta radova najčešće egzistira na marginama potrošačkog društva, a proizvedena je u ograničenom broju primjeraka te za specifične klijente tj. kulturne institucije, nevladine organizacije ili pak same autore.

Dizajn kataloga prilagođen je mogućnostima variranja opsega same izložbe u institucijama u kojima gostuje. Autorica teksta u katalogu izložbe Koraljka Vlajo ističe kako je riječ o skici za portret suvremenog hrvatskog dizajna kroz specifičan dio hrvatske dizajnerske prakse. Radovi odabrani za izložbu, dodaje, ne dijele formalnu sličnost, dapače birani su oni koji ilustriraju suvremeni pluralizam pristupa dizajnu.

In a Nutshell

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More