Nulti dan Olovnog plesa: raskid s tavorenjem na margini

Godina 2013. u Hrvatskoj donijela je pregršt izuzetno vrijednih glazbenih izdanja od relativno mladih nada kao što su to Punčke (Sunčano sa povremenom naoblakom) do iznenađujeće zrelih i nikad boljih veterana iz Pips, Chips&Videoclips (Walt).

Uz njih, možda i najugodnije iznenađenje je Olovni ples, bend iz Dugog sela koji svira već cijelo desetljeće. Pomni pratioci zbivanja na domaćoj alternativnoj sceni vjerojatno su ih odavno primijetili kao neobičnu kombinaciju uglazbljenih bardova hrvatskog pjesništva kao što su Matoš ili Tadijanović na poprilično osebujan način i u izdanju Zdenka Franjića i Slušaj najglasnije. Da priča ima veći potencijal od tavorenja na margini prepoznali su u Croatia recordsu koji im objavljuje prvo regularno izdanje pod nazivom Sloboda.

Ipak, i veliki znalci glazbenog biznisa mogu ostati slijepi na puni potencijal benda pa su na solidan album za široku publiku zalijepili etiketu trubaduri hrvatskog rocka i time odgodili njihovu punu recepciju koja je uslijedila nakon izdavanja drugog albuma Nulti dan.

Najveći i odlučni zaokret u opusu Olovnog plesa je oslanjanje isključivo na autorske tekstove. Bilo bi neprimjereno uspoređivati književnu vrijednost, ali ponekad i lošije komponente mogu dati puno bolju cjelinu. Glazbeni utjecaji su izuzetno široki i kreću se od bluesa, preko rocka pa sve do countryja, a to jednom rječju možemo opisti kao indie (lijep i jednostavan termin iako praktično iz njega ne možemo skoro ništa zaključiti).

Album se sastoji od jedanaest kvalitetom prilično ujednačenih skladbi (ja bih posebno istaknuo dvije, a to su Daj mi malo vjere i Svi spavaju). Uvodna skladba je Moje ljubavi u kojoj prevladavaju melankonični tonovi, a u sličnoj atmosferi je i Ugašena svijeća. Isprat će kiše je izvrstan ironični komentar dugo priželjkivanih velikih događaja koji nam umjesto povijesnih dosega donesu samo još težu svakodnevnicu. Na najbolje trenutke bogatog opusa Drage Mlinareca asociraju Ti divna si i Eli.

Ljubavne pjesme bez primjesa trivijalnih asocijacija su Nulti dan i Mir svoj gubim. Trenutačno najpoznatija skladba je Daj mi malo vjere za koju je snimljen i vizualno upečatljiv glazbeni spot koji je uz zarazni ritam vjerojatno i najzaslužniji što je Olovni ples pronašao put do top lista i izašao iz okvira alternative. Za sljedeći spot priželjkujem Svi spavaju jer dugo nakon Baretovih uspješnica nismo imali tako jednostavan, upečatljiv i precizan kroki naše svakodnevnice i mentaliteta.

U petak 24. siječnja u Vintage Industrial Baru Olovni ples promovira svoj drugi album Nulti dan. Ulaz je slobodan pa ako neko voli dobru glazbu, neka ne propusti vjerojatnu zadnju prigodu besplatno ih slušati uživo.

Marijan Solanović

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More