Novu eru stripa predvode – superjunakinje!

Kad je prije nešto više od dvije godine Irena Jukić Pranjić uredila antologiju “Ženski strip na Balkanu”. (Fibra, 2012.) započela je nova era na regionalnoj strip sceni: autorice su stekle nemjerljivo veću vidljivost, medijsku pažnju, naklonost publike.

Ova dobra priča nastavlja se i dalje, ovaj put u suradnji s tvrtkom Markoja koja posljednjih godina kroz art-kalendare promovira umjetnike i umjetnice u Hrvatskoj. Prijašnji njihov projekt bio je kalendar posvećen „godini spisateljica“, dok će dvanaest velikih listova u zanimljivo dizajniranom kalendaru za 2013. godinu resiti radovi strip-autorica.

– Tako je višegodišnji projekt popularizacije umjetnica stripa – realiziran kroz antologiju, brojne izložbe, promocije, okrugle stolove i tekstove – sada doživio svojevrsni vrhunac plasirajući se kao prestižan kulturni proizvod čiji je značaj širi od onog koji je do sada imao unutar kruga poznavatelja i ljubitelja stripa, kaže Irena Jukić Pranjić, zadovoljna što je strip prestao biti shvaćan kao jeftin i površan sadržaj i stekao čvrst status umjetničke forme izražavanja.

Od tridesetak autorica koliko ih trenutno uspješno djeluje u regiji, kalendar obuhvaća radove Nine Bunjevac, Maje Veselinović, Dunje Janović, Sonje Gašperov, Sare Divjak, Ivane Pipal, Magde Dulčić, Irene Jukić Pranjić, Bojane Dimitrovski, Ivane Filipović, Ivane Guljašević i Helene Janečić. Radove prate i njihove kratke biografije, te tekst uvodnika koji je napisao teoretičar stripa Bojan Krištofić nazivajući autorice «istinskim junakinjama domaćeg stripa», nadovezujući se tako na ideju dizajnerskog tima – Božidarke Brnas i Tomislava Kraljevića da autorice prikažu kao heroine čija je super-moć njihov talent. Zbog toga kalendar nosi laskavo ime «Wonder Women».

Marin Raster

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...