Pavao Pavličić i Julijana Matanović u Novom Zagrebu

Na Novozagrebačkoj tribini koja će se održati u četvrtak, 11. listopada u 18 sati u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zagrebu (Zapruđe, Meštrovićev trg 1g), gostuju Pavao Pavličić (akademik, književnik, znanstvenik) i Julijana Matanović (književnica, znanstvenica, sveučilišna prof.).

Uz njihov književni opus bit će predstavljena i najnovija knjiga Pavla Pavličića “Pohvala starosti” (Mozaik knjiga, 2018).

Dok je Slavenka Drakulić u svojoj vrlo dobroj zbirci pripovijedaka »Nevidljiva žena« starost prikazala kao sumorno razdoblje života, od nje tek nešto stariji Pavao Pavličić istoj je temi u svojoj knjizi eseja nazvanoj Pohvala starosti pristupio puno opuštenije, obogativši time raznovrsnost pristupa temi koja ove godine očigledno pojačano zanima hrvatske književnike, bar ove vremešnije. No taj vedriji Pavličićev pristup ne znači i bijeg od stvarnosti i realnosti, jer se ispod tog laganini stava itekako uočava i tragika prolaznosti, kao što se i u Pohvali ludosti, klasičnom djelu Erazma Roterdamskog, čiji naziv u naslovu svoje zbirke pripovijedaka Pavličić parafrazira, itekako uočava tragika tadašnjeg neobrazovanog društva.

Marinko Krmpotić, Novi list

 

Moje su sve selidbe u životu bile po želji drugih, mijenjala sam gradove, mjesta, učila se poslušnosti jer je to bio jedini način preživljavanja. Znam reći svojim prijateljima da sam ja u duši mangup, da sam po tome na ćaću, ali mi nije moglo biti. S desne na lijevu obalu Save prebacili su me kad su mi bile tri godine. Ispratili su me rečenicom “Teta će te dotjerati u suru (red).” Trajalo je dotjerivanje godinama, I meni se sve u životu događa po zakonima priče: poklapali su se datumi, obiteljske priče nudile su se kao završeni romani. Malo sam ja toga prepisala u svojoj prozi. Ono najvažnije nisam još ni zagrebala.

Julijana Matanović u razgovoru s Mirjanom Dugandžijom, Jutarnji list

 

Tribinu uređuje i vodi, Maja Hrgović, novinarka i književnica.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More