Novo izdanje Human Rights Film Festivala u prosincu u Zagrebu i Rijeci!

Scena iz filma ‘Gore je tiho’
Završetak godine i početak prosinca već niz godina donose pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Jedanaesti Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od  08. do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te potom od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.
https://www.drrozedentalclinic.com

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije, između ostalog nove filmove starih majstora europskog filma – novi igrani film Edgara Reitza te dokumentarac Claudea Lanzmanna. Njemački redatelj Edgar Reitz snimio je najdulju seriju cjelovečernjih filmova u povijesti filma i to u trajanju od 53 sata i 25 minuta. Projekt Heimat snimao je od osamdesetih godina naovamo, a u njima je pratio obitelj smještenu u izmišljeno selo Schabbach, kreirajući tako monumentalnu kroniku njemačkog 20. stoljeća. U najnovijem dijelu tog serijala, Drukčija domovina  (Die andere Heimat), vraća se 150 godina unazad i pokušava osvijetliti burnu epohu prije revolucionarne 1848. godine kada Europa želi napustiti samu sebu i emigrirati.

A četvrt stoljeća nakon što je njegov devetosatni dokumentarni film Shoah promijenio način na koji je svijet gledao na holokaust, Claude Lanzmann je 2013. snimio uradak koji se može smatrati njegovim testamentom – Posljednji od nepravednika (Le dernier des injustes). U ovom filmu Lanzmann pokazuje dosad nikad objavljeni intervju sa rabinom Benjaminom Murmelsteinom, posljednjim vođom Židovskog vijeća u nacističkom logoru u Terezinu. Murmelstein je bio prokazan kao (židovski) pomagač ozloglašenom organizatoru holokausta Adolfu Eichmannu – te ovaj Lanzmannov senzacionalni i vrlo osobni materijal predstavlja važnu intervenciju u diskusiju oko odgovornosti i krivice.

Scena iz filma ‘Posljednji od nepravednika’

Igrani film Gore je tiho (Boven is het stil) nizozemske redateljice Nanouk Leopold filmska je ekranizacija i kod nas prevedenog bestsellera Gerbranda Bakker koji je nedavno gostovao u Zagrebu. To je priča o sredovječnom farmeru koji živi u mučnom odnosu sa teško bolesnim ocem na zajedničkom imanju. Glavni lik majstorski je odigrao nizozemski glumac Jeroen Willems, ovaj film funkcionira i kao posveta njegovu talentu jer je preminuo krajem prošle godine u dobi od 50 godina. Ova je drama tiha, a istodobno potresna refleksija o samoći, potisnutoj homoseksualnosti i starenju.

Festival uključuje i novi kratkometražani dokumentarni film Portugalca Miguela Gomesa (autora izuzetno hvaljenog i višestruko nagrađenog igranog filma Tabu), Iskupljenje (Redemption). Riječ je o svojevrsnom epistolarnom filmu, čija duhovita poanta – kao svojevrsni kratki sastavak na temu “Politika u Europi danas” – spada u vrhunce filmske 2013.

Scena iz filma ‘Drukčija domovina’

Srđan Keča mladi je srpski autor koji je edukaciju stekao na Britanskoj nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi u Londonu. Njegova dva prethodna dokumentarca, nagrađivani Mirage i Pismo ocu, bila su prikazana na HRFFu 2011. godine. Kečin najnoviji dokumentarac Bijeg govori o trima Romkinjama: jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga je ostala sama s djevojčicom o kojoj se mora brinuti, dok treća ne može naći izlaz iz života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji sa partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija. Human Rights Film Festival realiziran je u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More