Novo izdanje Arterije: Hrvatske premijere filmova o velikim svjetskim umjetnicima

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

Dokukino KIC, od utorka, 29. rujna, ugošćuje novo izdanje Arterije, točnije, program filmskih posveta važnim svjetskim umjetnicima – kontroverznoj japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, filmskom velikanu Orsonu Wellesu, zvijezdi Warholove tvornice i eksperimentalnom filmašu Paulu Morrisseyju, legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu, rumunjsko-švicarskom umjetniku i osnivaču eat-arta Danielu Spoerriju, nadrealističkoj fotografkinji i ratnoj reporterki Lee Miller, te nedavno preminulom pioniru land-arta Christu, poznatom po grandioznim instalacijama i omotovanju građevina

U utorak, 29. rujna, u Dokukinu KIC s početkom u 19 sati, Arteriju će otvoriti hvaljeni dokumentarac “Nurejev” redateljskog dvojca Jacqui i David Morris, koji iscrtava fascinantan život sovjetskog baletana Rudolfa Nurejeva – od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice, preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu Hladnog rata, do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. Nurejev je istovremeno jedinstveno filmsko i performativno iskustvo, portret jedinstven kao i sam Nurejev – prvi sovjetski izvođač koji je postao velika zvijezda na Zapadu; prvi koji je javno priznao da je homoseksualac; i prvi koji je govorio o AIDS-u, od kojeg je umro u 54. godini života.

Raspored svih projekcija Arterije možete pogledajte ovdje

U nastavku programa slijedi austrijski film “Ovaj film je dar”, intimni dijalog između dvoje umjetnika, redateljice Anje Salomonowitz i rumunjsko-švicarskog umjetnika Daniela Spoerrija, čiji se rad isprepleće oko pitanja židovskog identiteta i ciklusa obnove. U istom bloku prikazuje se kratkometražni film “Kratka povijest Johna Baldessarija” o nedavno preminulom konceptualnom umjetniku Baldessariju koji narira legendarni Tom Waits.

Scena iz filma “Pisma Paulu Morrisseyju”

U “Pisma Paulu Morrisseyju” španjolski redatelj Armand Rovira objedinjuje pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjenih Paulu Morrisseyju, redatelju kultnih eksperimentalnih filmova “Trash”, “Flesh” i “Heat”, suradniku Andyja Warhola i menadžeru Velvet Undergrounda. Film snimljen na 16-milimetarskoj filmskoj vrpci te balansira na sjecištu igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog žanra te vodi gledatelje na pravi trip nakrcan ekscentričnim likovima.

BBC-ov dokumentarac “Uhvatiti Lee Miller” u režiji Terese Griffiths istražuje fascinantan život pionirske fotografkinje koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima. Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja – Lee Miller je vodila brojne živote. Karijeru je počela kao manekenka, no ubrzo je zaključila da bi ‘radije uzimala slike, nego sama bila slika’. Zajedno s Man Rayjem izumila je fotografsku tehniku solarizacije, a za vrijeme Drugoga svjetskog rata bila je jedina ratna reporterka u Europi. Među prvima je donijela uznemirujuće slike iz koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau, a njezina fotografija u kadi Hitlerova stana jedna je od ikoničkih slika toga doba.

Nizu ekskluzivnih naslova pridružit će se “Oči Orsona Wellesa”, nekonvencionalna filmska biografija koja je nagrađena u Cannesu. Redatelj Mark Cousins (autor kultne antologije “Priča o filmu: Odiseja”) imao je ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa. Ovaj legendarni filmaš crtao je impresije sa svojih putovanja i napravio brojne karikature, skice za filmove, crteže voljenih ljudi, ali i nebrojene božićne čestitke. Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja.

Scena iz filma “Christo – Hodanje po vodi”

U dokumentarcu “Christo – Hodanje po vodi” pratimo nedavno preminulog umjetnika Christa u mukotrpnom pothvatu da konačno ostvari projekt The Floating Piers koji je osmislio još 1970. sa suprugom i suradnicom Jeanne-Claude. Ambiciozno umjetničko djelo na talijanskom jezeru Iseo u podnožju Alpa 2018. privuklo je 1,2 milijuna posjetitelja, ali Christo se suočava s brojnim neočekivanim preprekama. Portret slavnog umjetnika, koji je poznat po svojim instalacijama temeljenim na omotavanju eksterijera građevina, mostova i vanjskih prostora, nudi intrigantan uvid u zavrzlame suvremene umjetničke produkcije.

Četvrto izdanje Arterije zatvorit će film “Kusama: Beskonačnost” u režiji Heather Lenz. Japanska vizualna umjetnica Yayoi Kusama poznata je po svojim točkastim kompozicijama (polka dots) koje opsesivno koristi kroz čitav svoj opus. Iako publika i kritičari njezina djela često doživljavaju veselima i razigranima, za Kusamu su ona izraz boli i teškoće života s psihičkom bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti. Kusama od 1970-ih živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju i iako se nikad nije prestala baviti umjetnošću priznanje je stekla tek nedavno, a 2014. godine proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu.

Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Autor koncepta Arterije je Emil Matešić, a selektorica programa Dina Pokrajac.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More