Novi uspjeh Jasmile Žbanić: Film “Quo Vadis, Aida?” nominiran za Oscara

Film je dosad osvojio niz priznanja – na venecijanskom festivalu čak tri, na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film.

Nakon brojnih nagrada na filmskim festivalima, bosanskohercegovački film “Quo Vadis, Aida?” redateljice Jasmile Žbanić dobio je i ultimativnu potvrdu kvalitete – nominaciju za nagradu Oscar, i to u kategoriji najboljeg stranog filma. Za prestižni kipić borit će se s još četiri filma – “Another Round” iz Danske, “Better Days” iz Hong Konga, “Collective” iz Rumunjske te “The Man Who Sold His Skin” iz Tunisa.

“Quo Vadis, Aida?” film je koji progovara o genocidu u Srebrenici – naslovna junakinja Aida, nekadašnja profesorica tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni. U filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

PROČITAJ I OVO! [VIDEO] Nagrađivana ratna drama “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić dostupna online

“Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju”, kaže Jasmila Žbanić o procesu rada na filmu. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče. “Želim da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja. Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još uvijek imamo slobodu osjećati druge i pomagati drugima. No mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti – jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da preživi, ali to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi”, dodaje Žbanić koja potpisuje režiju i scenarij.

Quo Vadis, Aida?

“Ovo nije film usmjeren protiv institucija i ideja koje zastupa UN. Upravo suprotno, ovaj film nas upozorava da moramo poboljšati i podržati naše institucije. UN su politički blokirali pojedini svjetski političari. Okretanje leđa Srebrenici bila je isključivo politička odluka. Sve što je moguće je učinjeno da se zavežu ruke UN-u. No to također ne oslobađa Nizozemce krivnje. Oni su imali puno predrasuda prema bosanskim muslimanima, kao i vrlo kolonijalan pogled na ljude uopće. Florence Hartmann u svojoj knjizi ‘Krv realpolitike – afera Srebrenica’ pojašnjava kako funkcionira politički sistem. Da se Srebrenica dogodila danas, u 2020., ishod bi bio identičan. EU ne bi pomaknula prstom. I to je ono što me užasava”, zaključuje Jasmila Žbanić.

PROČITAJ I OVO! “Mank” Davida Finchera: Fascinantno vizualno štivo kroz oči samosvjesnog cinika

Inače, najviše nominacija za ovogodišnju dodjelu Oscara zaradio je film “Mank”, njih čak deset, a slijede ga “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Minari”, “Nomadland”, “Sound of Metal” i “The Trial of the Chicago 7”, svaki sa šest nominacija. U kategoriji najbolje glavne glumice natječu se Viola Davis (“Ma Rainey’s Black Bottom”), Andra Day (“The United States vs Billie Holiday”), Vanessa Kirby (“Pieces of a Woman”), Frances McDormand (“Nomadland”) te Carey Mulligan (“Promising Young Woman”). U kategoriji najbpoljeg glavnog glumca nominirani su Riz Ahmed (“Sound of Metal”), Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”), Anthony Hopkins (“The Father”), Gary Oldman (“Mank”) i Steven Yeun (“Minari”).

Popis nominiranih u svim kategorijama dodjele koja će se održati 26. travnja možete pogledati ovdje!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More