Novi svjetovi Gabrijele Rukelj u novoj BooEx izložbi

Gabrijela Rukelj
Mlada zagrebačka slikarica Gabrijela Rukelj svoje snovite radove predstavit će u sklopu BooEx projekta udruge Boonika u Veslačkoj 23 u Zagrebu u petak, 24. listopada s početkom u 20 sati. Izložbu se može pogledati svaki dan od 15 do 21 sat, osim subote i nedjelje, sve do 7. studenog.

Gabrijela Rukelj rođena je 1980. godine u Zagrebu. Samostalno je izlagala na desetak izložbi i to u Zagrebu, Rijeci, Palmižani, Grožnjanu, a skupno u Zagrebu, Parizu, Berlinu, Novom Pazaru, Širokom Brijegu i drugdje.

Gabrijela u svojim radovima ne oponaša vidljivi svijet, niti mu na bilo koji način podilazi. Njezini radovi gotovo su dječje nevini, no ispod oskudnog prvog dojma krije se višeslojnost.

“Lako je zanemariti vlastitu okolinu ili ju doživljavati kao prozaičnu i predvidljivu. Često se okrećemo vanzemaljskim svjetovima i SF kreacijama kako bismo okusili nešto strano i drugačije, zaboravljajući da je upravo dom često najčudnije mjesto. Zaboravljajući da je za novi doživljaj potreban samo drugačiji kut promatranja bilo kojeg objekta, stranog ili znanog. Nepoznato je svugdje oko nas.

Gabrijela Rukelj putem svojih radova pokazuje razumijevanje kako podjednako djeca i odrasli, ako to žele, mogu pronaći nove svjetove i u svojoj svakodnevnoj, neposrednoj okolini. Mašta derivira iz realnosti, a realnost nastaje uz pomoć vizionarstva. Njihova interakcija i prožimanje stvaraju potencijal kreativnosti. Umjetnost uvijek reflektira svijet, ako ne onaj oko nas, onda onaj u nama. Umjetnost je vrsta pristranosti s više ili manje popularnom prezentacijom osjetilnih iskustva.

Promatrajući Gabrijeline slike zainteresiran promatrač će se zateći na rubu apstrakcije, no nikada neće biti gurnut u njezinu nebuloznost. Njezini crteži su predstave svojevrsnog razumnog kaosa. Oni su strano, ali i poznato iskustvo u kojem su reducirani prostorni planovi nastanjeni 2D bićima koja istovremeno jesu i nisu ovozemaljska”, objašnjava Lame-O u tekstu za izložbu.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More