Treba li nam više bilo kakva mjera?

Društvo arhitekata Dubrovnik pokrenulo je strukovni časopis pod nazivom Mjera. Namjera časopisa je kontinuirano bilježiti i kritički vrjednovati aktualne teme s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti ponajprije u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a onda i Hrvatskoj i svijetu. Među vodećim ciljevima koje urednički tim apostrofira pokušaji su da se stručna misao približi zainteresiranoj javnosti, te da se time doprinese popularizaciji arhitekture, širenju svijesti o njenoj važnosti u tvorbi kulturnog identiteta, a posljedično i podizanju opće kulture dubrovačkog i hrvatskog prostora.

“Vjerujemo u moć obrazovanja i tiskane riječi i znamo da postoji kritična masa koja nas može voditi kroz procese kojima smo podvrgnuti u suvremenom svijetu. A zašto baš Mjera? Romano Duić će zaključiti: U titrajućem svijetu instant-surogata i plošnih ekspresija gotovo je nestala potreba za mjerom bilo koje vrste. A bez mjere u matematičkom i podtekstualnom smislu ne možemo kvantificirati i kvalificirati. U arhitekturi mjera ima gotovo ontološko značenje.”

Iz uvodnog teksta glavne urednice Divne Antičević

Prvi broj koji tematizira nasljeđe obilježila je interdisciplinarnost: arhitekti, urbanisti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, filozofi i umjetnici pred čitatelje donose svoja promišljanja o stanju modernističke baštine grada Dubrovnika i njegove okolice, slučaju Belvedere, hotelu Pelegrin u Kuparima, urbanizaciji Uvale Lapad i drugim aktualnostima s kojima se dubrovački, ali i hrvatski prostor u posljednje vrijeme suočavaju. Riječima urednika Boža Benića: Odnos prema nasljeđu razotkriva jedan sustav vrijednosti. Štoviše, ako je grad odraz društva, onda i stanje u njegovu prostoru govori o temeljnim društvenim vrijednostima.

Za prvi broj Mjere pisali su: Antun Baće, Zrinka Barišić Marenić, Josip Belamarić, Rujana Bergam Marković, Nataša Bodrožić, Stjepo Butijer, Lidija Butković Mićin, Nataša Ivanišević, Marin Ivanović, Marja Mia Kolendić, Mario Kopić, Aleksandar Marković, Maja Nodari, Lana Stojićević, Saša Šimpraga, Krunoslav Šmit, Divna Antičević, Božo Benić i Romano Duić.

Predstavljanje će se održati u subotu, 2. ožujka 2019. godine u palači Banac Umjetničke galerije Dubrovnik s početkom u 19 sati.

Realizaciju časopisa omogućili su Grad Dubrovnik te službeni sponzori 3d art, Adria villa more, Alfaplan građenje, Con-teh, Geberit i Sanitat Dubrovnik.

Grafičko oblikovanje potpisuje Borjana Katić.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More