Novi Arteistov bestseller: Gavrilovićeva ‘Selekcija’ čita se k’o luda

“Feđa Gavrilović, mlad kritičar, povjesničar umjetnosti i galerist (r. 1986. u Zagrebu), upravo je objavio “Selekciju”, svoju prvu samostalnu autorsku knjigu, u nakladi Arteista. Izabrao je i dao ukoričiti, na finom papiru tiskanih, šest eseja o slikarima, teoretičarima umjetnosti i teoriji samoj, u kojima demonstrira visok stil, kompetenciju i zanimljivo pripovijedanje, još poduprto slikovnim dokazima.” Ovako je Arteistovog Gavrilovića predstavio Tomislav Čadež u intervjuu za Jutarnji list.

Knjiga Selekcija predstavlja dakle odabrane eseje o likovnoj umjetnosti autora Feđe Gavrilovića kojeg ćemo uz navedeno okititi i još nekim naslovima: glavni je urednik Art magazina Kontura i voditelja zagrebačke gradske Galerije Forum. Njegova knjiga pokriva zanimljive i raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti. Gavrilović piše o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka pa do Slavke Pavić, Josipa Ivanovića i slikara mlađe generacije Duje Medića, Ivone Jurić i Pavla Pavlovića); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Riječ je o knjizi koja pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način.

Knjigu će u Dubrovniku, u subotu, 14. travnja, premijerno predstaviti Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik i Željko Špoljar, hrvatski književnik i satiričar, poznat pod imenom Književna Groupie koji je za Arteist prokomentirao Gavrilovićevu knjigu:

Knjiga Feđe Gavrilovića savršeno je štivo i za nas laike. Ulazeći u nju osjećao sam se kao da se spuštam u podrum krcat finim vinima na koje nisam navikao, a autor me čeka kao iskusni vinar. I daje mi da iz svake prašnjave boce otpijem po malo, a onda mi objašnjava zašto je to vino toliko dobro. Pa mi to vino čini još ukusnijim. Uz knjigu Feđe Gavrilovića naučio sam kako da u probranim društvima o slikama i slikarima govorim baš kao što iskusne vinopije govore o vinima. Može li iti jedna knjiga o umjetnosti pružiti više? Ne,ne može.

Ako i vi želite čitati o likovnosti iz pera kontroverznog zagrebačkog kustosa i galerista za samo 50,00kn možete imati Arteistov najnoviji naslov u svojoj biblioteci. Kupi knjigu, obrazuj se i podrži kulturu.

Knjigu možete kupiti u knjižari Vuković&Runjić (uskoro i u ostalim velikim knjižarama) ili je jednostavno naručiti na info@arteist.hr uz naznaku “Želim Selekciju”.

Napomena za Zagrepčane: Malu zalihu čuvamo u Teslinoj 16 (Galerija Forum) pa nam napiši je li ti je draže osobno preuzeti ili čekati poštara. Račun za uplatu 50,00kn je sljedeći:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Selekcija”

Ostale knjige iz naše biblioteke dostupne su ovdje. Imamo ih i u e-izdanjima.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More