Novela od Stanca u odličnom strip izdanju Dubravka Kastrapelija

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića,  u petak, 15. prosinca 2017. godine u 18 sati u Domu Marina Držića u Dubrovniku održat će se predstavljanje stripa  Držićevog djela Novela od Stanca ilustratora Dubravka Kastrapelija. Ovim je projektom Dom Marina Držića obogatio svoje izdavačko djelovanje na radost brojnih Vidrinih obožavatelja. Brendiranje Marina Držića kao hrvatskog književnog velikana tako je zadobilo jednu posve novu dimenziju koja se očituje u širokom pogledu na raznovrsne potrebe publike Doma Marina Držića.

“Više od pola tisućljeća nakon što je 1551. godine objavljena u knjizi Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi, Novela od Stanca dobila je svoje prvo cjelovito strip izdanje s detaljnim rječnikom koje potpisuje umjetnik ilustrator Dubravko Kastrapeli. Tako je Novela od Stanca postala pravi primjer približavanja stripoljupcima, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika.”- stoji u predgovoru Anite Ruso koja naglašava da je to “stilski najčistije i možda najbolje djelo dubrovačkog komediografa“ (F. Čale), napisano dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora koje čini sveukupno 316 stihova.

U prvom Držićevom djelu pretočenom u strip nijedan od tih stihova nije ni skraćen ni izbačen. Dubravko Kastrapeli je prema rječima autorice “majstorski likovno izrazio baš svaku situaciju koju je Držić stavio u stih. Jaki kolorit čistih boja nositelj je dinamičnosti crteža koji je nepretenciozno šaljiv, kako Držićev tekst i nalaže, a u svojoj karikaturalnosti dovoljno je precizan da se u njemu ogledavaju sve glavne karakteristike Vidrinih protagonista.”

Kastrapelijeve ilustracije u tehnici tuša u boji su “karakteristične po svom jakom kolorizmu kojim naglašava likove, njihove pokrete i tjelesne karakteristike.” Jarke boja mu služe da izgradi likove, ali i scenografiju kojom nevjerojatnom lakoćom uspijeva prenijeti atmosferu određenog trenutka iz Novele. “Načini kadriranja i montažni postupci koje Kastrapeli koristi uvode nas u prepoznatljivi renesansni Dubrovnik, koji uz samo nekoliko naznaka prostora postaje blizak i najmlađim čitateljima. Ti jednostavni scenaristički postupci, kompozicijska lakoća te značaj koji već sam po sebi ima u hrvatskoj povijesti stripa, kao prvo stripizirano izdanje jednog cjelovitog Držićevog djela čine ga vrijednim čitanja i gledanja na svim razinama njegove književne i likovne pojavnosti.”

Kastrapeli se kao ilustrator Držićevih djela iskazao već nekoliko puta. U Dječjoj knjižnici Marin Držić u Zagrebu održao je 2011. godine izložbu ilustracija „Marin Držić: Dundo Maroje”. U Domu Marina Držića 2013. godine izložio je ilustracije iz različitih Držićevih djela u izložbi „Srce nose prid očima”. Kastrapelijeve ilustracije likova iz Dunda Maroja i Novele od Stanca koje je povezao s Cervantesovim likovima u izložbi „Držić i Cervantes- mediteranski krug smijehom“, prikazane su također u Domu Marina Držića i to 2015. godine. Zatim je ilustrirao interaktivnu bojanku-slikovnicu Novela od Stanca namijenjenu djeci vrtićke dobi i osnovcima, te je naposljetku u obljetničkoj godini u strip po prvi put pretočio jedno Držićevo djelo koje mu je već priraslo srcu- Novelu od Stanca.

Dubravko Kastrapeli, rođen 26. siječnja 1971. godine u Zagrebu. Završio srednju elektrotehničku školu, te nakon toga upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi prof. Kesera, te kod prof. Damjanov na temu “Utjecaj umjetničkog djela na likovno izražavanje djece”. Nakon toga se bavi slikarstvom i kiparstvom, da bi se ubrzo posvetio ilustraciji. Posljednjih godina posvetio se ilustriranju Cervantesovog “Don Quijotea” i djela Marina Držića u kojima spaja svoju ljubav prema književnosti i likovnosti te je na tu temu održao više samostalnih izložbi u Zagrebu i Rijeci. Ilustrirao je i dizajnirao brojne slikovnice, letke, plakate, udžbenike i dječje časopise. Radio je kao profesor likovne  kulture u osnovnoj školi, a trenutno je zaposlen kao grafički dizajner u Hrvatskom Crvenom križu.

*Ulomak iz stripa Novela od Stanca objavljen je uz odobrenje urednika Nikše Matića, ravnatelja Ustanove u kulturi Dom Marina Držića.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More