Novcem od književne nagrade do ilegalne točionice

Između 101 neobjavljenog književnog djela koji su konkurirali za ovogodišnju nagradu Drago Gervais, najboljim je proglašen roman Štakorbar Željka Špoljara.

Tako je obznanjeno na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnoj čitaonici U Rijeci na kojoj su sudjelovali članovi prosudbenog povjerenstva i predstavnici grada Rijeke.

Štakorbar uvodi inovaciju u Künstlerroman, žanr karakterističan za hrvatski moderni roman, rekontekstualizira i resemantizira klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva i njihov odnos prema subjektivnosti i zajednici, postavlja pitanje o društvenom položaju književnosti, istražuje kako književnost može postavljati političke probleme a da se ne obaveže na već definirane ideološke pozicije i svjetonazor – stoji u obrazloženju Prosudbenog povjerenstva koje ističe da „Štakorbar zavređuje Književnu nagradu Drago Gervais za 2013. godinu te da ugledom i tradicijom Nagrade bude preporučen čitateljskoj publici“.

– Ovaj roman pisao sam osam godina, toliko opsesivno da sam se doveo na rub teške bijede i doista počeo posjećivati štakorbarove; to su ilegalni barovi koji se otvaraju u podrumima privatnih, obiteljskih kuća. Litra vina toči se po sedam kuna. Od tog vina dosta mi se pokvario vid, pa sam zadnje ispravke romana obavljao poluslijep, kao Joyce kad je pisao Uliksa. Ispizdio sam pišući taj roman, rekao nam je Špoljar koji će, kako je priznao, novac od nagrade potrošiti na otvaranje vlastitog štakorbara u novozagrebačkom naselju Utrine.

Željko Špoljar (1975.) zagrebački je književnik i novinar. Objavio je zbirke priča Teškoće pri gutanju (Naklada MD, 2001.) te Moj brat Felix Krull (ExLibris, 2003.), a u koautorstvu s Kristijanom Vujičićem fikcionalizirani vodič Welcome To Croatia (Naklada Ljevak, 2006.), za koji je dobio nagradu Kiklop. Njegov roman Gumeni galeb pobijedio je na 3. natječaju za prozni anonimni rukopis osječkog Ogranka Matice hrvatske, a knjiga je i objavljena 2008. godine. Arteistovi čitatelji dobro su upoznati s njegovim kolumnističkim i reporterskim radom; supotpisuje popularni serijal Arteistov dvoboj te novožurnalistički ciklus reportaža Što se čita na jarunskim nudističkim plažama.

U radu Prosudbenog povjerenstva sudjelovali su Aleksandar MijatovićElis Deghenghi Olujić, Davor Mandić, Gordan NuhanovićNikola Petković.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se još od 1961. g za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka, a organizaciju od 2005. g. preuzima Gradska knjižnica Rijeka. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine, i to u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo te za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja. U potonjoj kategoriji, nagrađena je zbirka pjesama Barka na vezu, autora Nikole Kraljića, objavljena 2012. godine u izdanju Naklade Lukom i Centra za kulturu Općine Omišalj. Nagrada u obje kategorije iznosi po 20.000 kuna, a rukopis dobitnika nagrade za neobjavljeno djelo bit će objavljeno.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More