Nova sezona MSU-a: Performansom gole španjolske umjetnice otvoren 11. Organ Vida

Jedanaesti Međunarodni fotografski festival Organ Vida održava se do 4. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti te u gradskim galerijama Karas, Miroslav Kraljević i Zvonimir.

Glavna izložba jedanaestog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida Neodlučne slike otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti. Na novozagrebačkom platou pred muzejom okupljenima su se obratile ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, kustosica i kustos Organa Vida Lea Vene i Lovro Japundžić te glavna savjetnica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković. Otvorenju su prisustvovali i umjetnici Filip Custic, Victoria Sin, Marko Gutić Mižimakov, Deni Horvatić i Katarina Juričić te posebni gosti Virgen Maria i Naive Supreme koji su upriličili glazbeni performans ispred samog Muzeja.

Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, višegodišnjeg partnera festivala, istaknula je kako izložbom ambiciozno, ali s maskama i uz posebne mjere, otvaraju novu sezonu. “Izložba je izvrsna, zanimljiva, raznolika, drugačija, nova, ima aktualne narative, ali i pokazuje dosege današnje fotografije koja ide izvan okvira”, dodala je. “Ovaj je festival za nas prekretnica jer ga prvi put radimo kao kustoski kolektiv, a i od ove godine održava se bijenalno”, naglasio je kustos Lovro Japundžić uz zahvale svim suradnicima i partnerima. Kustosica Lea Vene najavila je i tri samostalne izložbe otvorene na 2. katu MSU-a pozvanih umjetnika Meriem Benanni, Victorie Sin i Filipa Custica naglasivši kako joj je veliko zadovoljstvo pozdraviti Sin i Custica koji su usprkos otežanim uvjetima putovanja uspjeli doći u Zagreb i prisustvovati otvorenju.

Glavna izložba 11. Organa Vida Neodlučne slike sastoji se od velike grupne izložbe 10 međunarodnih finalista: Lize Ambrossio Blood Orange, Marthe Friede Friedel éclat, Marke Gutića Mižimakovog Cruising the Manifold, Disoriented, Zhao Qian A Field Guide, Oskara Schmidta Liquid, Samar Al Summary Trust Beauty Bank, Indrė Urbonaitė Flamingos, Moonrise and the Slippers, Emilia Vavarelle Amazon’s Stravaganza: A Personal Index of Infinite Consumption, Shelli Weiler Fabulations i Albe Zari THE Y. Izložbu finalist/ica kurirale su Klara Petrović i Luja Šimunović. U fokusu ovogodišnjeg izdanja je materijalnost i načini proizvodnje slike, kako se ona konzumira u digitalno doba, te proces u pozadini nastanka slika. Kustoski tim se fokusirao na slike koje su politične prvenstveno u tome kako, a ne u tome što reprezentiraju, a s postavljenom temom “neodlučne slike” odlučili su krenuti od početka, od same slike, te postupno promijeniti poimanje Organa Vida kao fotografskog festivala. Festivalska tema upotpunjena je s tri site-specific izložbe/instalacije pozvanih međunarodnih umjetni/ca: fikcionalnim dokumentarnim filmom marokanske umjetnice iz New Yorka Meriem Bennani Misija tinejdžer/ke (kustosica Lea Vene), konceptualnom retrospektivom, ali i novim radovima španjolsko-hrvatskog umjetnika Filipa Custica crno-bijelo (kustos Lovro Japundžić) i višekanalnom instalacijom kanadske umjetnik/ce Victore Sin Narativne refleksije o gledanju (kustosica Barbara Gregov) koja problematizira društvene konstrukcije roda, ženstvenosti i njihovog odnosa.

U četvrtak 3. rujna otvaraju se samostalne izložbe mladih umjetnik/ca Denija Horvatića i Katarine Juričić. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Marina Viculin za izvanredna postignuća u području hrvatske fotografije, Deni Horvatić, predstavit će se serijom radova SKEN koji se bave konceptom privatnosti u vrijeme samoizolacije. Otvorenje je u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29, Zagreb),  izložba traje do 17/09, a kustos je Lovro Japundžić. U 18 sati, u Galeriji Karas (Ul. kralja Zvonimira 58, Zagreb) svojom prvom samostalnom izložbom Narančasto&Plavo predstavit će se fotografkinja Katarina Juričić. Serija fotografija u formi prostorne instalacije je studija svjetla, forme i boje za koju je autorica fokusirajući se na dvije boje iz naslova, rekreirala čitav spektar sunčeve svjetlosti. Izložba će biti otvorena do 13/09, a kustosica je Lea Vene.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Izvan margina je grupna međunarodna izložba koju Organ Vida kao partnerska organizacija realizira u okviru projekta “From St. Germain to EU – 100 years of a border“. Otvara se u petak, 4. rujna 20 sati u Galeriji Zvonimir i predstavlja radove fotograf/kinja Verene Blok, Stefanie Zofie Schulz i Marvina Bonheura. Fokusirajući se na tinejdžersku i općenito populaciju mladih umjetni/ce tematiziraju različite aspekte europskih migracijskih politika – od specifičnih iskustava radnih migracija, traženja azila i života u migrantskim naseljima do širih pitanja migrantskog rada, diskriminacije i rasizma. Izložbom se također nastoji preispitati dominantan dokumentarni pristup tematici – odabrani je projekti obrađuju kroz insceniranu fotografiju, uličnu, “snapshot” fotografiju te medij filma.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More