Noć kazališta donosi gotovo 200 programa u 26 hrvatskih gradova!

Noć kazalištaOvogodišnja Europska noć kazališta, manifestacija koju je po uzoru na francuski model pokrenulo Dječje kazalište Dubrava, održat će se 17. studenoga u sedam europskih zemalja i 26 hrvatskih gradova.

Europska noć kazališta 2012. osim u Hrvatskoj održat će se i u Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori dok je Austrija morala izostati zbog financijskih problema. U dvadeset i šest gradova Hrvatske odrasli i djeca moći će pogledati čak stotinu i deset predstava, ali i doživjeti kazalište na drukčiji način.

U Noći kazališta koja će se ove godine održati 17. studenoga ne igraju samo predstave, iako je bitna sastavnica ove ideje i da većina kazališnih kuća i skupina u toj noći igra besplatno, nego se i otvaraju vrata institucija, pokazuje se kako nastaje živa umjetnost, govori se o kazalištu i druži u njemu.

Zasad je potvrđeno da će se tijekom nje u Hrvatskoj održati gotovo 200 programa u dvadeset i šest gradova! Iako nisu svi programi besplatni, većina ih je ili besplatna ili s bitno sniženim cijenama ulaznica, a nude se i neke ekskluzive!

Noć kazalištaU Zagrebu je to primjerice jedini dan u godini kad možete razgledati nacionalni teatar, dok ćete primjerice u Osijeku, moći prisustvovati probi opere Nikola Šubić Zrinjski. Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca za Noć kazališta je rezerviralo i premijeru Beaumarchaisove komedije Figarov pir u režiji gosta iz Mađarske – Róberta Alföldija, a premijeru će imati i komad Ivana Vidaka Od stoljeća sedmog u koprivničkom Domu mladih.

U Kazalištu Virovitica, te noći gostuje Narodno pozorište iz Tuzle s Helverovom noći, a gostovanje i to Centra Järvilakeus iz Finske ugostit će i nositelj cijelog projekta, DK Dubrava, u kojem će po običaju program biti najopsežniji.

Ono što je izuzetno pohvalno u cijeloj priči je to što je program Noći kazališta jednako važan manjim sredinama kao i kulturnim središtima, pa će se dio programa tako održati i u gradovima poput Svetog Ivana Zeline, Kutine i Samobora ili Jastrebarskog, podjednako kao i u obalnim mjestima poput Poreča, Rovinja ili Kaštela Starog.

Marin Raster

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More