Noć kazališta donosi gotovo 200 programa u 26 hrvatskih gradova!

Noć kazalištaOvogodišnja Europska noć kazališta, manifestacija koju je po uzoru na francuski model pokrenulo Dječje kazalište Dubrava, održat će se 17. studenoga u sedam europskih zemalja i 26 hrvatskih gradova.

Europska noć kazališta 2012. osim u Hrvatskoj održat će se i u Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori dok je Austrija morala izostati zbog financijskih problema. U dvadeset i šest gradova Hrvatske odrasli i djeca moći će pogledati čak stotinu i deset predstava, ali i doživjeti kazalište na drukčiji način.

U Noći kazališta koja će se ove godine održati 17. studenoga ne igraju samo predstave, iako je bitna sastavnica ove ideje i da većina kazališnih kuća i skupina u toj noći igra besplatno, nego se i otvaraju vrata institucija, pokazuje se kako nastaje živa umjetnost, govori se o kazalištu i druži u njemu.

Zasad je potvrđeno da će se tijekom nje u Hrvatskoj održati gotovo 200 programa u dvadeset i šest gradova! Iako nisu svi programi besplatni, većina ih je ili besplatna ili s bitno sniženim cijenama ulaznica, a nude se i neke ekskluzive!

Noć kazalištaU Zagrebu je to primjerice jedini dan u godini kad možete razgledati nacionalni teatar, dok ćete primjerice u Osijeku, moći prisustvovati probi opere Nikola Šubić Zrinjski. Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca za Noć kazališta je rezerviralo i premijeru Beaumarchaisove komedije Figarov pir u režiji gosta iz Mađarske – Róberta Alföldija, a premijeru će imati i komad Ivana Vidaka Od stoljeća sedmog u koprivničkom Domu mladih.

U Kazalištu Virovitica, te noći gostuje Narodno pozorište iz Tuzle s Helverovom noći, a gostovanje i to Centra Järvilakeus iz Finske ugostit će i nositelj cijelog projekta, DK Dubrava, u kojem će po običaju program biti najopsežniji.

Ono što je izuzetno pohvalno u cijeloj priči je to što je program Noći kazališta jednako važan manjim sredinama kao i kulturnim središtima, pa će se dio programa tako održati i u gradovima poput Svetog Ivana Zeline, Kutine i Samobora ili Jastrebarskog, podjednako kao i u obalnim mjestima poput Poreča, Rovinja ili Kaštela Starog.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More