“Njezinih pet minuta”: Svi pljuju po novoj bizarnoj komediji – osim nas

Ne vjerujte pričama ni jadnoj zaradi na kino blagajnama - bizarni film o Sue Buttons koju maestralno igra oskarovka Allison Janney uopće nije toliko loš. Upravo suprotno!

Njezinih pet minuta (Breaking News in Yuba County, 2021., 96 min)
Režija: Tate Taylor
Scenarij: Amanda Idoko
Glume: Allison Janney, Mila Kunis, Awkwafina, Regina Hall, Wanda Sykes, Juliette Lewis, Bridget Everett, Dominic Burgess, Keong Sim, Chris Lowell, Ellen Barkin

Prvo su me američki late night, daytime i ostali voditelji uvjerili da je riječ o najboljem ovogodišnjem filmu, i to kroz gostovanja glavnih glumaca u kojima se nisu štedjele pohvale na ovu crnohumornu dramu redatelja Tatea Taylora. Onda je na red došla druga strana interneta – film “Njezinih pet minuta” ima, najblaže rečeno, porazne ocjene, i one brojčane i one opisne. Metacritic daje 1/5 ili 24%, a IMDB šugavih 5,4/10. “Postavlja se goruće pitanje – zašto je toliko puno odličnih glumaca pristalo na ovaj projekt”, cinično se pita Hollywood Reporter, a LA Times zaključuje da filmu nedostaju forma, sadržaj i sposobnost profitiranja na jakoj glumačkoj postavi.

Okej, sigurno su online ocjene u pravu, jer američki talk-showovi ionako djeluju po principu neselektivne i vjerojatno masno plaćene promocije u kojoj je malo istine, a puno PR keserenja i “od govna pita” prodavanja magle – kažem ja i odem u svoj dosadni život, ali nešto mi ne da mira. Allison Janney i Wanda Sykes, genijalke, pa to ne može biti baš toliko loše, zaključim i krenem gledati oboružan čipsom, mobitelom i vinom (hrvatski san, znam), odnosno, pomoćnicima za izdržavanje dosadnih i(li) loših filmova. Nakon sat i pol, čips netaknut, vino i dalje u boci, a film – iznenađujuće dobar i zabavan.

Zapravo, moj dojam o filmu i ocjene koje čitam na internetu su u tolikom raskoraku pa mislim: 1) da sam totalno poludio, 2) kako je riječ o nepravednom linču na ovu crnu komediju. “Pustite ga na miru, što ste ga se dovezali?”, rekao bi Luka Bebić.

Sue Buttons (Allison Janney) je naoko obična, prosječna sredovječna žena koja dane provodi u izgovaranju jednostavnih afirmacija (Ti si lijepa. Ti si posebna. Tvoj život je važan.), a tu su, naravno, i dosadni posao u call centru te suprug Karl (Matthew Modine) koji je vara gdje god stigne. Taj sivi ciklus prekida se jednog dana kad Sue sazna za suprugov preljub, slijedi ga do jeftinog motela i hvata u seksu s ljubavnicom (Bridget Everett). Karlova priča tu završava (spoiler alert – umire tijekom seksa s ljubavnicom, i to supruzi pred očima), a Sue, željna uzbuđenja, a poslije ćemo doznati – i slave, umjesto da napusti motel, suprugovu smrt “preuzima na sebe”, zakopava ga pod zemlju ne znajući da su mu u torbi milijuni dolara te pred medijima počinje glumiti ucviljenu suprugu kojoj je muž iznenada nestao.

U medijima radi njezina ambiciozna sestra Nancy (Mila Kunis), a u policiji ambiciozna inspektorica Cam Harris (Regina Hall). U trgovini, pak, rade Debbie (Ellen Barkin) i Rita (Wanda Sykes), a svi se zajedno, zahvaljujući spletkama čudne, ali itekako pametne Sue, nađu u nevjerojatnom zapletu – neki čak i s metkom u čelu. Sue, naime, tragičnu priču koju nije izazvala želi preokrenuti sebi u korist te završiti u emisiji slavne Glorije Michaels (Juliette Lewis), voditeljice koja se bavi pričama o nestaloj djeci i glavna je zvijezda među američkim kućanicama.

U namjeri da se dočepa instant slave, Sue zbunjuje policiju, kriminalce, sebe samu i gledatelje, a Allison Janney još jednom potvrđuje svoj status jedne od najkvalitetnijih i najsposobnijih holivudskih glumica. Način na koji tumači jadnu, dragu, ali i mračnu Sue, slažu se čak i najveći kritičari ovog filma, samo potvrđuje njezine dramske i komičarske vještine za koje je šira javnost doznala nakon što je osvojila Oscara i osamsto drugih nagrada za ulogu lude i ambiciozne majke u filmu “Ja, Tonyja”.

Živopisnu ljubavnicu tumači komičarka Bridget Everett (Foto: IMDB)

“Njezinih pet minuta” ne krije ništa revolucionarno, ali gore spomenuta jaka glumačka postava ipak zna svoj posao te u uvrnutoj priči o slavi i potrebom da smo voljeni, po mom skromnom i očito usamljenom mišljenju, dobro drži ritam sastavljen od glupog humora, malo manje glupog humora i blesavih preokreta u američkom gradiću. Priča je to o ženi od koje je život uglavnom radio budalu, a ona je, potaknuta suprugovom nevjerom, a onda i smrću, sebi odlučila priuštiti male užitke koje je zbog drugih davno stavila u drugi plan. Priča je to koja je u prvom vikendu prikazivanja diljem svijeta zaradila nešto više od 30 tisuća dolara (ne milijuna, nego tisuća) i koja će se, u podvlačenju crte filmske 2021. godine, sigurno ubrojiti u najveće promašaje. Ne vjerujte pričama!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More