“Njezine replike postaju zakrivljeno zrcalo”: HNK u Zagrebu nagradio najbolja ostvarenja

Neobičnu sezonu u kojoj je kazalište više od dva mjeseca zjapilo prazno HNK je zaključio dodjelom nagrada za najbolja ostvarenja u drami, operi i baletu.

Nina Violić, Livio Badurina, Lana Kos, Tomislav Mužek, Anamarija Marković i Drew Jackson dobitnici su ovogodišnjih nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja ostvarenja u dramskim, opernim i baletnim predstavama u, najblaže rečeno, čudnoj i jedva dovršenoj sezoni 2019./2020. koja se zaključuje 9. srpnja.

“Iznimno smo sretni da smo jedni od rijetkih u Europi i u svijetu koji su uopće imali priliku otvoriti vrata svoga kazališta. Iskreno se nadam da ćemo se od rujna vidjeti u puno većem broju u kazalištu, a ako se to ne dogodi, mi ćemo vam i dalje, u bilo kojem broju i u bilo kojem obliku, pjevati glumiti i plesati. Ovaj teatar je mali teatar, živimo u nekome čudnom vremenu i čini mi se da je cijeli svijet postao teatrom. Zato smo tu za vas, da vam pomognemo i da vi pomognete nama”, rekla je na dodjeli intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč te zahvalila svim umjetnicima i zaposlenicima Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao i publici na podršci tijekom ove izazovne sezone.

Senka Bulić: “Kazalište nije umjetnost koju se može preseliti na internet”

Nina Violić osvojila je Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Olge u autorskom projektu Bobe Jelčića “Tri sestre” prema Čehovljevoj drami te za koloplet uloga (Antun Zanović, trgovac Chomel, Mama Ubu) u autorskom projektu “Znaš ti tko sam ja” Ivana Penovića. Za ulogu Stjepana Zanovića u istoj predstavi, koja je premijerno izvedena 6. ožujka, Livio Badurina također je osvojio Nagradu Mila Dimitrijević. Članovi ocjenjivačkog suda bili su kazališna kritičarka Nataša Govedić, dramaturginja Una Bauer i sveučilišni profesor Leo Rafolt.

Nina Violić “na pola puta, između uloge i lika”

“Nina Violić u ulozi Olge, zarobljena u prošlosti, kao neka pseudomajčinska figura, gotovo da parazitira na Irininu neobuzdanom entuzijazmu, gradeći vlastiti ‘mogućnosni’ glumački model lika, uvijek na rubu, na pola puta, između uloge i lika. Svaki od likova u takvoj aktualizaciji Čehovljeve drame, uistinu, živi neki posve svoj život, parazitirajući na odnosima koje neprestano uspostavlja i ruši, a u tom se dekonstrukcijskom postupku baš Nina Violić snalazi besprijekornom lakoćom. Olgine replike postat će tako zakrivljeno zrcalo, koje se umnogostručuje stalnim pozivom na interakciju i reakciju, kako likova, njihovih unutrašnjih (unutartekstovnih) i izvanjskih uloga, maski, pa tako i glumaca i gledatelja, pri čemu se stvara fascinantna struktura međusobnih odnosa, koji su toliko kontaminirani sadašnjošću da gotovo iskaču iz tkiva dramskog teksta. Nina Violić, Olga, na kraju komada, ponovno u tom nesigurnom prostoru između autonomije svoje izvedbe i uloge, svojeg lika, izgovara skeptičnu misao koja bi, čini se, mogla postati lajtmotivom cjelokupne drame: Kad bismo samo mogli znati!“, stoji u obrazloženju nagrade Nini Violić.

Livio Badurina i Nina Violić nagrađeni su za najbolja dramska ostvarenja (Foto: Mara Bratoš)

Žiri nije štedio na pohvalama ni kad je u pitanju Livio Badurina. “Kroz cijelu izvedbu Livio Badurina utjelovljuje lik koji stalno pokušava sažeti svoje političko i umjetničko djelovanje kroz neprestane preobrazbe identiteta, gotovo kroničnu pseudonimiju, kao fiktivno lice u svijetu koji nastanjuju još fiktivniji likovi, ako ne i hologrami. Kako onda utjeloviti hologramsku strukturu na sceni? Livio Badurina to uvelike uspijeva”, zaključio je žiri.

Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada Marijana Radev i Vladimir Ruždjak u području operne umjetnosti okupio se u sastavu muzikologinje Jagode Martinčević, glazbenog kritičara Branimira Pofuka i predsjednika ocjenjivačkog povjerenstva Dražena Siriščevića. Jednoglasnom odlukom Nagrada Marijana Radev dodijeljena je Lani Kos za interpretaciju Leonore u operi “Trubadur” Giuseppea Verdija, a Nagrada Vladimir Ruždjak Tomislavu Mužeku za ulogu Edgarda u operi “Lucia di Lammermoor” Gaetana Donizettija.

“S ovakvim kolegama i u vatru i u vodu”

Žiri složno potpisuje riječi koje je u novinskoj kritici nakon premijere Trubadura o odlikama Lane Kos i njene Leonore napisala Jagoda Martinčević: “Mladodramski sopran rijetke ljepote metalnoga sjaja, velikog i sigurnog opsega u svim položajima glasa, vrhunska vokalnu tehniku, finoća verdijanske fraze i dinamike od astralnih piano fraza i finih legata do snažnih erupcija dramskoga intenziteta… i ono što se talentom dobiva na velikim scenama: prirodna prezentnost interpretacije, lakoća pokreta i agiranja, potpuna uvjerljivost lika čitavim tijekom ove prekrasne i zapetljane opere u kojoj su pred Leonorom zahtjevne različite zadanosti”.

“Zatvoriti kazalište traumatičan je čin”: HNK u Zagrebu napokon otvara vrata

Za obrazloženje nagrade Tomislavu Mužeku žiri se poslužio riječima koje je na društvenim mrežama o svom partneru i toj koncertnoj izvedbi u nenormalnim uvjetima napisala Ivana Lazar. “Vrtlog različitih emocija vrtio mi se po glavi od straha zbog ogoljenosti, do propitkivanja smisla ovakvog izvođenja opere. Ali onda dođe duet s Tomislavom Mužekom i doživiš jedan od najljepših umjetničkih trenutaka u profesionalnom životu. Kad sam mislila da je gotovo, sve se ponovilo u duetu s Ljubomirom Puškarićem… S ovakvim kolegama i u vatru i u vodu. Nadam se i s punim gledalištem…” napisala je Ivana Lazar.

Drew Jackson i Anamarija Marković nagrađeni su za solističke baletne izvedbe (Foto: Mara Bratoš)

Nagrada Ana Roje prema jednoglasnoj odluci ocjenjivačkoga suda u sastavu baletne majstorice Božice Lisak, teoretičarke plesa Maje Đurinović i koreografkinje Ljiljane Gvozdenović dodijeljena je Anamariji Marković za solističke nastupe u baletima u protekloj sezoni te za interpretaciju Klare u baletu “Orašar” P. I. Čajkovskoga u koreografiji Vladimira Malakhova. Nagrada Oskar Harmoš pripala je članu Baleta HNK u Zagrebu Drewu Benjaminu Jacksonu za ulogu Princa u baletu “Orašar” P. I. Čajkovskoga u koreografiji Vladimir Malakhova te za ulogu Dvorske lude u baletu “Labuđe jezero” istih autora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More