Antimaskeri, oprez: Njemački umjetnik maske koristi za zabavne ilustracije i važne poruke

Steffen Kraft je popularnost na Instagramu stekao zahvaljujući dosjetljivim društvenim komentarima kroz jednostavne, ali i provokativne ilustracije o ljudima, licemjerju i okolišu.

Iako znanstvenici kažu da su nužne i da pomažu, zaštitne maske u pandemiji su nekima postale vodeći životni problem i od običnog komada pamučne tkanine postale kontroverzan predmet, pravi kamen spoticanja koji u “novom normalnom” otvara i brojna (druga) ideološka pitanja. Ipak, popularni umjetnik Steffen Kraft, na Instagramu poznatiji kao Iconeo, odlučio ih je iskoristiti kao sredstvo za igru, maštu i kreativnost, pa već tjednima svoje poklonike uveseljava jednostavnim i dopadljivim rješenjima kojima ponekad i širi važne poruke.

Vuneni odgovor na pandemiju: Islandska umjetnica predstavila bizarne maske

“Bilo je teško za raditi tijekom lockdowna. Imao sam puno posla, ali sam se osjećao paralizirano. Borio sam se – kako procijeniti ovu situaciju, a ne izgubiti optimizam? Mislio sam da ću ponovno početi raditi kad pandemija završi. Jedino što sam mogao jest stvarati korona umjetnost. Imao sam toliko ideja vezanih uz pandemiju i to je bio moj način nošenja s ovom situacijom”, rekao je Kraft za Bored Pandu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steffen Kraft aka ICONEO (@iconeo) on

“U početku pandemije njemački znanstvenici nisu bili sigurni u prednosti nošenja maski, pa je bilo čudno na cesti vidjeti ljude s maskama. U ‘novom normalnom’ mislim da je to dobar i jednostavan način zaštite ljudi oko nas”, odgovorio je na kontroverzno pitanje o nošenju maski, koje je u nekim zemljama, pa i Hrvatskoj, izazvalo nemire i brojne teorije zavjere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steffen Kraft aka ICONEO (@iconeo) on

“Zaštitna maska je, na neki način, ikona 2020. godine, i to diljem svijeta. Stvaranje umjetnosti s maskom moj je način da nepoznatu i zastrašujuću stvar pretvorim u nešto zanimljivo i zabavno. U nekim se ilustracijama bavim problemom odbacivanja maski nakon jednog nošenja. Leže na tlu kao jesensko lišće. Sa svakom ilustracijom pomislim – ovo će biti moje posljednje korona-djelo. Neću više imati ideja na ovu temu. Ali, neočekivano, stalno dolaze. Riječ je o svojevrsnom kreativnom izazovu za kojeg se nadam da će uskoro završiti, pa da se mogu baviti ostalim temama, kao što je globalno zatopljenje”, izjavio je njemački umjetnik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steffen Kraft aka ICONEO (@iconeo) on

U virtualnom svijetu već se ranije proslavio ilustracijama koje naglašavaju koliko ironičan, čudan i licemjeran svijet ponekad može biti. Pokvareni političari, besmisleni ratovi i čovjekov sebičan odnos prema okolišu samo su neke od tema koje ga inspiriraju kao umjetnika. “Osim malih stvari, poput moje olovke ili šalice za kavu, inspiriraju me i one veće – klimatske promjene, zagađenje plastikom te ljudsko ponašanje. Sve te kompleksne teme pokušavam učiniti jednostavnima, s elementom iznenađenja”, kaže Kraft i dodaje da je moderni čovjek preplavljen slikama i impresijama zbog kojih “gubimo mogućnost pogleda u sebe i gledanja na svijet iz drukčije perspektive”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steffen Kraft aka ICONEO (@iconeo) on

“Moj cilj je iznenaditi gledatelja jednostavnim idejama o kojima dotad nije razmišljao i o kojima može raspravljati s drugima”, kaže Iconeo, koji se u početku nije smatrao umjetnikom niti je to, priznaje, htio postati. “Imao sam agenciju, volio sam surađivati s klijentima i smišljati ideje kako bismo prodali proizvod. Nakon osam godina, otišao sam iz agencije i počeo istraživati umjetničku stranu u sebi. Smiješno je to putovanje, nije ravna linija. I dalje se bavim grafičkim dizajnom, ali na svoj novopronađeni način, bez slika koje su u trendu zbog oglašivanja i marketinga”, zaključuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steffen Kraft aka ICONEO (@iconeo) on

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More