Nina Mitrović za #dajpare: ”Imamo problem kad kulturu svodimo na proizvod”

Sa zaključkom ovoga teksta sakupljeno je 202 eurića. Svima mecenama hvala.

Nina Mitrović jedna je od naših najizvođenijih dramatičarki, odnedavno i redateljica – vlastite drame ”Susret” u Exitu, a uskoro Pinterova ”Povratka’‘ u HNK Split. Svojedobno je njezin intervju baš na Arteistu podignuo mnogo prašine. Susrećemo se prvotno u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ometaju nas esperantisti pa se odlučujemo za gonzo eksperiment u Kavanici. Pitamo je gdje je mjesto kulturi u našem društvu, slijedi one-liner:

– Ako nema kulture u kafani, onda je nema nigdje.

Idemo korak dalje, treba li piscu prosudba:

– Kritika treba svakom javnom poslu. Ne možeš raditi javno bez kritike, onda radi za babu i dedu, mamu i tatu u dnevnom boravku pa neka ti plješću i tapšu te po ramenu. Treba nam zdrava kritika, a ne ova plaćena. Danas je sve svedeno na prodaju proizvoda. Nije bitan sadržaj. Sama se predstava zove proizvod i tu već imamo problem. Govorim o kazalištu, no mislim da je to zamjetno u većini kulturnih sadržaja, a i šire. Stvar je tu tome da više ne znaš kome možeš vjerovati. U principu ne možeš skoro nikome. I onda i sama kultura postaje nebitna.

Koja je uloga tu Arteista:

– Jedan je od rijetkih nezavisnih medija koji se neće bojati zagrebati.

Da bismo nastavili biti neovisni s kičmom, trebamo tvoju podršku. Zato #dajpare.

Ako ste u biznisu i crowdfunding vam nije shema, možete uplatiti i na:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”
Poziv na broj primatelja za donacije je: 600-oib

Marin Raster

Foto: Darren Tighe

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More