Nikad jači ReArt festival: Svi putovi vode u Liliput, pardon, Osijek

Krajem lipnja Osijek postaje adresa brojnih umjetnika koji će u sklopu ReArt festivala kroz nastupe, radionice i predavanja educirati, ali i zabaviti građane.

Udruga REART organizira ReArt festival umjetnosti i kreativnosti od 19. do 21. lipnja u Osijeku, koji će se, s obzirom na okolnosti, održati u pomalo specifičnom, ali kreativnom izdanju. ReArtov put predstavit će se brojnim suradnjama, akcijama, izložbama, radionicama, i kreativnim sajmom s naglaskom na likovnost. Ovogodišnja je tema festivala Put u Lilliput, ulomak knjige Guliverova putovanja Jonathana Swifta koji otkriva skriveni fantastični svijet posebnih vrijednosti države Liliputanaca.

Lokalnu scenu osječkih umjetnika izložbom skulptura i instalacija predstavit će Filip Ausman, Marko Babić, Luka Boras, Valentina Grubačević, Nikola Faller i Slađana Zubić, čije će skulpture krasiti razne lokacije u Osijeku. Osim toga, ovogodišnja izložba minijatura divovski će obogatiti svijet malih Liliputanaca, a osim lokalnih, okupit će i radove kreativaca iz regije. Zaprimljeni radovi bit će izloženi u obliku ulične izložbe koja će gledatelje pozivati na interakciju na način da preuzmu rad koji ih se dojmio. Prijave za sudjelovanje na izložbi minijatura u tijeku su do 10. lipnja, a prijaviti se moguće putem poveznice!

Također, kroz umjetničku akciju, posjetiteljima će se predstaviti Rebus, Šišmiš (Lucija Mitar), Barbara Mrkonjić, Ivan Kaniža i Biljana Smolčić. Umjetnici dobro skriveni od očiju javnosti, starim stolicama udahnut će novo ruho, a tom prilikom posjetitelji će imati mogućnost kupiti jedinstveni komad namještaja te time pružiti potporu umjetnicima u ovim kriznim vremenima. Neizostavan je dio Likovne umreženosti uključenost djece i mladih kroz izložbu ReArt zastavica koje svake godine pristižu u velikom broju uz neizostavne nagrade najboljima.

Ovogodišnji kreativni sajam okupit će izlagače lokalne scene i šire koji su najdulje dio ReArt festivala. Petnaest kreativaca, odabirom ReArt tima kroz dva će festivalska dana predstaviti svoj rad te handmade kulturu, minijature, nakit, odjevne predmete, umjetničke radove, biljnu kozmetiku, igračke i brojne druge stvarčice.

U sklopu projekta CLUBTURE organizirane su radionice land art tehnike umjetnika Nikole Fallera, sitotiska pod palicom Davora Ileša i radionice pod nazivom UsPutne riječi Marte Džaje. Hrvoje Jurić održat će predavanje nazvano “Put oko svijeta biciklom”, nakon kojeg će uslijediti i radionica. Kao već dobro znani sudionici ReArt festivala, na ulicama grada predstavit će se Matko Abramić i Benjamin Lamza sa svojim performansom “Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu”.

Promocija uradi sam kulture bit će provučena i kroz radionice, pa će posjetitelji imati priliku naučiti kako napraviti vlastitu smjesu za izradu velikih balona sapunicom i konopom u radionici BigBablz pod vodstvom Domagoja Ivankovića. Za sve zaljubljenike u urbano vrtlarstvo bit će ponovljena radionica izrade minijaturnih biljnih terarija Darije Walter iz Udruge PLANTaža, dok će za sve one željne novih znanja i avantura biti održana radionica Vještine iz izviđačkog svijeta u kojoj će nam svoja znanja predstaviti članovi Izviđačkog kluba Javor iz Osijeka.

Cjelokupni umjetnički program moći će se pratiti i putem društvenih mreža, a posjetitelji će biti pozvani interaktivno sudjelovati u stvaranju sadržaja fotografirajući rad na licu mjesta te njegovim objavljivanjem koristeći #reart2020! Uz online dio, za lakše snalaženje u programu bit će dostupna i posebna mapa lokacija kako bi se olakšalo snalaženje kao i sam posjet festivalu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More