Nije za one sa slabim uhom: Mrle preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

U ekskluzivnom trenutku potpune ozbiljnosti, neuništivi Mrle otkriva zbog kojeg je albuma skoro sletio s ceste, koji svoj album sluša doma te koje live izdanje, iako ih općenito ne voli, smatra pravim remek-djelom.

Od albuma koji su ga formirali kao glazbenika do onih koje je, kao uspješni glazbenik, sam stvorio, fonoteka Damira Martinovića Mrle iz grupe Let 3 šarena je baš kao i njegovo stvaralaštvo. Iako se njegovi omiljeni albumi po vremenu izdavanja protežu na punih pedeset godina, nešto im je ipak zajedničko – sadrže pravu dozu drame koja je riječkog lumena toliko inspirirala i odgojila da ju je uspješno preselio u bogati opus Leta 3 i brojnih drugih projekata u kojima sudjeluje.

1) King Crimson – “In the Court of the Crimson King” (1969.)

“Bend koji je uvijek bio ispred svog vremena. Njihova glazba je i danas toliko svježa i dobra, što ostavlja dojam da je bezvremenska. Način na koji ti glazbenici sviraju je sjajan, tako više ne svira nitko. Posebna osoba u bandu je sigurno gitarist Robert Fripp, koji gitaru tretira na svojeglav nacin, a odlični su i mnogi njegovi solo projekti, u kojima puno eksperimentira s gitarama, magnetofonima… U vrijeme kad nije bilo kompjutora, on se ponašao kao da ga negdje skriva.”

2) Ramones – “It’s Alive” (1979.)

“Ne volim live albume, ovo je jedini kojeg mogu slušati od početka do kraja. U to vrijeme počeo sam svirati u punk bandu Termiti, pa me taj album vraća u vremena kad se cijela punk scena kao jedna obitelj nalazila ispred hotela Kontinental i tu udarala temelje riječkoj punk tradiciji.”

3) Radiohead – “Kid A” (2000.)

“Oduševio me ovaj album, a odmah nakon njega i “Amnesiac”. Radiohead me ovdje iznenadio sa zvukom, pokazao je da su puno više od glupog rock banda. Ti albumi me toliko obuzmu, odnesu u taj njihov svijet, da sam nekoliko puta slušajuci ih u vožnji zamalo sletio s ceste. To je kao da čitate Miroslava Krlezu, Bitku kod Bistrice Lesne.”

PROČITAJ I OVO! Sjećanja na burnu mladost: Edo Maajka preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

4) Flying Lotus – “You’re Dead!” (2014.)

“Kao da istovremeno slušam jazz, elektroniku, klasiku, rock… Nevjerojatan sklad, savršen, vrhunski doživljaj koji nosi i niti u jednom trenutku ne popušta.”

5) Mr.Lee & IvaneSky – “Sailor” (2019.)

“Nekome je to mozda čudno, ali ja obožavam slušati svoje albume. Ovaj mi je posebno drag jer svaki put kad ga slušam zaboravim da smo ga napravili Ivanka i ja. Ima u sebi sve ono što volim u glazbi, a to je da te odnese u svijet u kojem još nisam bio, ili sam ga tek sad sam sebi opet ispočetka otkrio.”