Nije za one sa slabim uhom: Mrle preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

U ekskluzivnom trenutku potpune ozbiljnosti, neuništivi Mrle otkriva zbog kojeg je albuma skoro sletio s ceste, koji svoj album sluša doma te koje live izdanje, iako ih općenito ne voli, smatra pravim remek-djelom.

Od albuma koji su ga formirali kao glazbenika do onih koje je, kao uspješni glazbenik, sam stvorio, fonoteka Damira Martinovića Mrle iz grupe Let 3 šarena je baš kao i njegovo stvaralaštvo. Iako se njegovi omiljeni albumi po vremenu izdavanja protežu na punih pedeset godina, nešto im je ipak zajedničko – sadrže pravu dozu drame koja je riječkog lumena toliko inspirirala i odgojila da ju je uspješno preselio u bogati opus Leta 3 i brojnih drugih projekata u kojima sudjeluje.

1) King Crimson – “In the Court of the Crimson King” (1969.)

“Bend koji je uvijek bio ispred svog vremena. Njihova glazba je i danas toliko svježa i dobra, što ostavlja dojam da je bezvremenska. Način na koji ti glazbenici sviraju je sjajan, tako više ne svira nitko. Posebna osoba u bandu je sigurno gitarist Robert Fripp, koji gitaru tretira na svojeglav nacin, a odlični su i mnogi njegovi solo projekti, u kojima puno eksperimentira s gitarama, magnetofonima… U vrijeme kad nije bilo kompjutora, on se ponašao kao da ga negdje skriva.”

2) Ramones – “It’s Alive” (1979.)

“Ne volim live albume, ovo je jedini kojeg mogu slušati od početka do kraja. U to vrijeme počeo sam svirati u punk bandu Termiti, pa me taj album vraća u vremena kad se cijela punk scena kao jedna obitelj nalazila ispred hotela Kontinental i tu udarala temelje riječkoj punk tradiciji.”

3) Radiohead – “Kid A” (2000.)

“Oduševio me ovaj album, a odmah nakon njega i “Amnesiac”. Radiohead me ovdje iznenadio sa zvukom, pokazao je da su puno više od glupog rock banda. Ti albumi me toliko obuzmu, odnesu u taj njihov svijet, da sam nekoliko puta slušajuci ih u vožnji zamalo sletio s ceste. To je kao da čitate Miroslava Krlezu, Bitku kod Bistrice Lesne.”

PROČITAJ I OVO! Sjećanja na burnu mladost: Edo Maajka preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

4) Flying Lotus – “You’re Dead!” (2014.)

“Kao da istovremeno slušam jazz, elektroniku, klasiku, rock… Nevjerojatan sklad, savršen, vrhunski doživljaj koji nosi i niti u jednom trenutku ne popušta.”

5) Mr.Lee & IvaneSky – “Sailor” (2019.)

“Nekome je to mozda čudno, ali ja obožavam slušati svoje albume. Ovaj mi je posebno drag jer svaki put kad ga slušam zaboravim da smo ga napravili Ivanka i ja. Ima u sebi sve ono što volim u glazbi, a to je da te odnese u svijet u kojem još nisam bio, ili sam ga tek sad sam sebi opet ispočetka otkrio.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More