Umjetnošću protiv konzumerističkog kiča!

Oni koji ne žele da im se Božić svede na mahnito kupovanje tehničkih novotarija i prkošenje praznoj novčarki odgodama plaćanja; oni kojima je od rasipanja novaca draže ono što su nas reklame za Coca colu naučile zvati “božićnom čarolijom” – ovo je obavijest za vas.

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Advent u MUO-u,  posvećena tradiciji slavljenja božićnih blagdana u kućnom i obiteljskom krugu.

Postavom koji poput božićnih filmova iz ranih tridesetih gledatelje ostavlja bez daha, oživljava se ugođaj nekadašnjih blagdana izlaganjem ukrasa za božićno drvce iz 19. stoljeća, božićnim nakitom iz posjeda zagrebačkog tiskara Juliusa Hühna te ukrasima od metalnih niti proizvedenim u njemačkom gradu Sebnitzu.

Ovi ukrasi izrađivani su u obliku kočija s konjima, brodova, vazica s cvijećem, kolica, u obliku svakodnevnih predmeta. Izloženi su i stakleni ukrasi izvedeni u češkom Jabloncu (njem. Gablonz),  staklene kuglice tradicionalno izrađivane u njemačkom gradu Lauscha te ukrasi za bor Zdenke Sertić nastali tijekom 1930-ih i kasnije, oslikani motivima narodnih nošnji.

Zanimljivo je i umjetno božićno drvce izrađeno oko 1900.  koje pokazuje da su već na prijelazu stoljeća takva drvca bila  pomodna u srednjoeuropskim zemljama.

Velik dio izložbe posvećen je dječjem svijetu, starim dječjim igračkama kakve su uvijek bile omiljen božićni dar. Izložene su kuće za lutke iz 19. i 20. stoljeća, opremljene namještajem i sitnim predmetima poput ogledala, vaza, šalica i čajnika…

Izložene su i lutke kakve su djevojčice dobivale za Božić u 19. stoljeću; najranija lutka izrađena je u Zagrebu sredinom 19. stoljeća, a uz nju je nekoliko lutaka koje su bile božićni darovi 1880-ih godina. Potom, tu su i druge igračke: medvjedići, majmuni, željeznice, mala lutkina kuhinja…

Tijekom Adventa u Muzeju za umjetnost i obrt organizirana su besplatna vodstva kroz izložbu svaki dan u 18h, osim nedjelje i ponedjeljka, kreativne radionice subotom od 10 do 14 sati u kojima će se različitim tehnikama i od raznovrsnog materijala izrađivati čestitke, adventski kalendari, nakit za bor, jaslice, kutije za darove, igračke, slatke radionice Slatke Hiže – četvrtkom od 17 do 19 sati na kojima će djeca imati prilike raditi božićne kolačiće uz pomoć slastičara, posjet  Svetog Nikole u četvrtak 06.12.od 17h i mnoga druga prigodna događanja.

Sutra će, kaže prognoza, biti snijega i u nizinama. Udišite taj nagovještaj snijega, osjetite, punim plućima doživite predbadnjačko doba kao što su ga nekad doživljavali seljani u pripovijetkama Ksavera Šandora Đalskog. Zbližite se sa svojom djecom. I to tako da ih nakon šetnje podsljemenskim bajkovitim krajolikom, kao krunu zajedničkog izleta, odvedete na izložbu Advent u Muzeju za umjetnost i obrt koja je otvorena do 06.01.13.

Autor postava izložbe je poznati florist, akademski slikar, fotograf, scenograf i dizajner interijera Saša Šekoranja autor je postava izložbe. Na projektu je surađivao s kolegom Dejanom Franićem i Arijanom Koprčinom, autoricom izložbe i voditeljicom Zbirke metala ovog muzeja.

Marin Raster

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More