A gdje je novinarstvo, ministrice?

Prije nešto više od godinu dana ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, gostovala je u emisiji Nedjeljom u dva u kojoj je izjavila (32:10 min) da će natječaj Mediji zajednice koji bi se sufinancirao sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) biti objavljen za dva mjeseca na stranicama Ministarstva. Prošlo je više od godinu dana, a obećanje je ostalo “ludom radovanje”. Neprofitni mediji ne samo da nisu dobili mogućnost prijave na ovaj natječaj, već su sredstva Ministarstva kulture kojima se djelomično financiraju spala na siću od 675 000 kuna koja je raspoređena na svega osamnaest portala. Arteist je dobio okruglu nulu, iako smo od početka 2018. proširili broj suradnika, ojačali temate i bili na kulturnim događanjima od Vukovara, Rijeke pa sve do Dubrovnika i Boke. Kao i obično, poruka naše birokracije je jasna – ne radi, ne isplati se. Naravno, najviše su profitirali mediji koji se bave književnošću, mi smo s praćenjem poezije i ”marginalnih” zbivanja tu sitni i nebitni.

U moru razno-raznih (ne)bitnih događanja u Hrvatskoj, ovaj se natječaj negdje utopio, zaboravilo se na njega, nada se ugasila. Međutim, poneki entuzijast s vremena na vrijeme pojavi se i u našem medijskom prostoru. Ovaj smo tekst uočili na portalu Pogledaj.to i u cijelosti ga ovdje prenosimo te pozivamo sve zainteresirane da se priključe inicijativi i prošire glas. Jedino zajedničkim snagama se možemo maknuti s mrtve točke.

“Vijeće Europe prepoznaje vrijednost medija zajednice kao izvora lokalnog sadržaja, kulturne i jezične raznolikosti, medijskog pluralizma, socijalnog uključivanja i interkulturalnog dijaloga. 
Sve je veće priznavanje njihovog značaja i potrebe za financijskom potporom, što se ističe i u smjernicama Vijeća Europe.  Još 2015. godine u Hrvatskoj je osigurano preko 4 milijuna eura iz ESF-a za rad neprofitnih medija, međutim ta sredstva, uz razne izlike, nikada nisu raspodijeljena. Neprofitni mediji su važni. Zna li to ministrica Nina Obuljen Koržinek? Piši joj!

U svojim smjernicama za podupiranje medija zajednice, Vijeće Europe prepoznaje vrijednost medija zajednice kao izvora lokalnog sadržaja, kulturne i jezične raznolikosti, medijskog pluralizma, socijalnog uključivanja i interkulturalnog dijaloga.

Podržava predanost medija u zajednici na radu medijske i informacijske pismenosti, kroz razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja i aktivno sudjelovanje u proizvodnji medijskih sadržaja.

Vijeće Europe prepoznaje važnu ulogu medija zajednice u podržavanju temeljnog prava na slobodu izražavanja i informiranja, kako je utvrđeno u članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Iako su mediji zajednice važan dio demokratskog društva, u mnogim europskim zemljama još uvijek nisu formalno i pravno priznati, kao i što im nije omogućen pristup distribucijskim platformama te nije omogućeno održivo financiranje. 

U aspektu financiranja obično se oslanjaju na javne izvore, volonterske doprinose, programe usavršavanja i na društveno korisne projekte.

No u stvarnosti, zbog nedostatka jasnog prepoznavanja važnosti medija zajednice, i u onim zemljama gdje postoje posebni fondovi za financiranje medija zajednice, postoji rizik da ih se ukine ili preusmjeri za druge medije poput privatnih i profitno orijentiranih.

Godine 2016. ministar kulture Zlatko Hasanbegović raspustio je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, a HDZ-ova vlada ukinula je program potpore neprofitnim medijima kojim je prethodnih godina upravljalo Ministarstvo kulture, pod nikad dokazanim optužbama za krupne pronevjere i nezakonitosti u postupcima natječaja. Još 2015. prethodna je vlada osigurala iz ESF-a preko 4 milijuna eura za rad neprofitnih medija, međutim ta sredstva, uz razne izlike, nikada nisu raspodijeljena. 
Među nakladnicima neprofitnih medija prisutna je sve veća zabrinutost kako se u pozadini otezanja s raspisivanjem natječaja za ESF-ova sredstva krije politička namjera destruiranja i gušenja neprofitne medijske scene u Hrvatskoj.

Dio smjernica u kojima Vijeće Europe razrađuje važnost i značaj uloge medija zajednice, među njima i onoga što se u Hrvatskoj podrazumijeva pod neprofitnim medijima, donosimo u nastavku ovog teksta te ohrabrujemo čitatelje i čitateljice da kroz kampanju Neprofitni mediji su važni – piši ministrici! šalju ovaj letak na adresu Nina Obuljen Koržinek,  Ministarstvo kulture RH, Runjaninova 2, 10  000 Zagreb ili  mailom na  kabinet@min-kulture.hr.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More