“Neka jedu kolače”: Institut za budućnost objavio natječaj za umjetnike i entuzijaste

ARKTIK - Institut za budućnost pokreće međunarodni umjetnički projekt “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake!” kao dio programa IF Festivala, Međunarodnog festivala postavljanja pitanja.

Projekt “Neka jedu kolače!” koncipiran je oko četiri međunarodna i svjetska dana koja Institut za budućnost na ovaj način namjerava obilježiti, a tematski su povezani s misijom i ciljevima ove neprofitne umjetničke organizacije. To su, redom, Međunarodni dan pismenosti koji se obilježava 8. rujna, Međunarodni dan mira koji ima svoj dan 21. rujna, Svjetski dan seoskih žena 15. listopada te Svjetski dan veganstva 1. studenog.

Projekt nastaje javnim pozivom široke publike, entuzijasta i multidisciplinarnih umjetnika da u vlastitom aranžmanu kreiraju video performans koji podiže svijest o temema međunarodnih dana obuhvaćenih ovim projektom.

8. rujan je proglašen Međunarodnim danom pismenosti 1966. godine od strane UNESCO-a s ciljem podizanja svijesti o važnosti pismenosti za pojedince, zajednice i društva, kao i o važnosti intenzivnijeg truda u postizanju što pismenijeg društva. Međunarodni dan mira proglašen je, jednoglasnom odlukom, 1981. godine na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a obilježava se 21. rujna. Ujedinjeni narodi pozivaju sve narode i ljude da poštuju prekid neprijateljstava tijekom ovog dana i da ga obilježe obrazovanjem i podizanjem svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču ​​mira. Svjetski dan seoskih žena obilježava se 15. listopada, a proglašen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2008. godine. Ovim danom podiže se svijest o kritičnoj ulozi i doprinosu seoskih žena u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, osiguravanju dostupnosti hrane i iskorjenjivanju ruralnog siromaštva. Svjetski dan veganstva održava se 1. studenog, a ovaj dan usmjeren je na podizanje svijesti javnosti o brojnim zdravstvenim i ekološkim prednostima veganskog načina života.

Izreka “Neka jedu kolače!” najčešće se pripisuje kraljici Mariji Antoaneti, a izjava je kroz vrijeme dobila veliku simboličku važnost u povijesnim prikazima gornje klase kao sebične i nesvjesne statusnih razlika. Iako se povjesničari ne slažu oko izvora ove izjave, ona se često koristi u opisivanju kontinuiranog rascjepa između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva, problem na koji ARKTIK želi trajno ukazati.

Ovim putem umjetnička organizacija ARKTIK poziva sve zainteresirane da sudjeluju u kreiranju umjetničkog sadržaja videa kojim se obrađuje prva tema projekta, Internacionalni dan pismenosti, a koji će biti prikazan u okviru projekta “Neka jedu kolače”.

Za sudjelovanje u projektu potrebno je snimiti vodoravan video vlastitim mobitelom ili kamerom prilikom pečenja kolača, beskvasnog kruha ili tradicionalnog jela uz pjevanje ili izgovaranje tekstova (svojih ili drugih autora) koji su tematski vezani uz Međunarodni dan pismenosti. Trajanje videa nije vremenski ograničeno, a video je potrebno poslati preko servisa za dijeljenje velikih datoteka (WeTransfer, mobilna aplikacija Collect, Google Drive, Dropbox…) na mail adresu marketing@arktik.eu do 4.9.2020. godine uz napomenu “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake! – video”. Uz video je potrebno poslati vlastite podatke (ime, prezime, lokaciju, mobilni broj) i podatke o autoru teksta te, po želji, recept jela koje se priprema u videu.

Nakon primitka video uradaka kreiranih od strane zainteresiranih sudionika, video suradnici organizacije ARKTIK kreirat će kratki film koji će uključivati izabrane radove, a koji najuspješnije ili najzanimljivije prezentiraju i podižu svijest o temi na koju se odnosi pojedini svjetski dan. Oni radovi koji budu uključeni u film bit će nagrađeni novčanom nagradom u iznosu 300 kn. Sudionici su slobodni prijaviti više video snimki, a bit će nagrađeni za svaki video koji bude dio završnog filma koji se odnosi na pojedini međunarodni ili svjetski dan. Video uratci koji ne budu dio filma bit će objavljeni na YouTube kanalu projekta, uz prethodnu dozvolu sudionika, bez naknade. Projekt završava online predstavljanjem četiri kratka filma, svaki tematski povezana s jednim od četiri svjetska dana obuhvaćenih ovim projektom.

Ovim projektom ARKTIK – Institut za budućnost dopire do široke publike zbog sadržaja koji predstavlja kombinaciju kuhanja i prehrane kao općeg interesa, te umjetnosti i aktivistički zadanih tema kojima se društvo i mediji uvijek trebaju baviti više.

Projekt “Neka jedu kolače!” dio je inicijative “Umjetnost dostupna svima” kojom se omogućava umjetnicima da prezentiraju svoje radove neovisno o akademskoj pozadini i bez diskriminacije bazirane na broju prethodno postavljenih izložbi ili diskriminacije umjetnika po dobnoj osnovi, držeći se isključivo pogođenosti teme rada i intrigantnosti koncepta kojim se motivi obrađuju. ARKTIK kontinuirano podržava inovativnu i proaktivnu participaciju publike u stvaranju suvremene umjetničke scene, bez obzira na financijski status pojedinca te smatra da umjetnost mora biti dostupna svima.

Više o inicijativi “Umjetnost dostupna svima” možete pronaći ovdje

Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost projektom IF Festival – Međunarodni festival postavljanja pitanja kroz javne natječaje, otvorene audicije, ali i direktne pozive umjetnicima producira i marketinški vodi umjetničke projekte kojima direktno ostvaruje svoje ciljeve i misije. ARKTIK – Institut za budućnost djeluje s ciljem istraživanja manjina svih kategorija i raznovrsnih diskriminacija, ravnopravnosti svih ljudi, prava na dostojanstveno liječenje i starost, rasvjetljavanja lažne demokracije, sustava moći i odlučivanja, ravnomjerne raspodjele resursa te štetnosti i suvišnosti ideje imovine i posjedovanja, brige za okoliš i očuvanja planete, prava životinja na život i slobodu. Imajući na umu epidemiološku situaciju s kojom se na globalnoj razini susrećemo, IF Festival je kroz 2020. godinu fokusiran na online djelovanje s izazovom stvaranja inkluzivne umjetnosti tijekom perioda potpune ili djelomične izolacije stanovništva.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More