Ne propustite pogledati potresni portret balkanskog patrijarhata

Tri prozora i vješanje
Rijeka će od danas biti dio angažiranih i autorskih filmova u sklopu 12. HRFF-a! Program se otvara u 13 sati u Art-kinu Croatia filmom Lava Diaza – “Iz vremena koje prethodi”!

Zagrebački program se nastavlja! Od 18 sati građani će uživati u četiri filmske projekcije koje će se, kao i do kraja festivala, održati u kinu Europa. Near Death Experience, redatelja Benoîta Delépinea i Gustavea Kerverna, je prvi film na rasporedu. Gledatelje će u film uvesti Marinko Koščec kroz temu glavnog lika – spisatelja Michela Houellebecqa koji je za ulogu odabran zbog svoje autentičnosti u osjećajima: Nadali smo se da će njegova intelekutalna pomnost oblikovati i to kako on glumi … i imali smo sreće. Houellebecq je dao život našim riječima. Kad se suočavamo sa smrću ništa nije ljepše od istine, istaknuli su redatelji. Near Death Experience je na filmskom festivalu u Veneciji bio nominiran za nagradu Horizon.

Osim što je dokumentarni film Čin smaknuća bio nominiran za Oskara, ovaj je film na festivalu u Berlinu odnio nagradu publike, a dobio je i BAFTA nagradu za najbolji dokumentarni film (2014.).
U Činu smaknuća Anwar i njegovi prijatelji pristaju ispričati priču o ubojstvima. No njihova ideja sudjelovanja u filmu nije dokumentarističko svjedočanstvo: oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova: gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla. Oni pišu scenarije. Igraju sami sebe. Igraju i svoje žrtve. Čin smaknuća je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive. Režiju potpisuje Joshua Oppenheimer. Projekcija filma počinje u 19 sati, a održat će se u dvorani Müller.

Potresni portret balkanskog patrijarhata – Tri prozora i vješanje u 20 sati!

Vjerojatno najveća atrakcija ovogodišnjeg natjecateljskog programa Sarajevo film festivala, Tri prozora i vješanje, potresno je svjedočanstvo o položaju žena u tradicionalnom društvu u kojemu ono što se smatra ponosom nadjačava razum. (Marcella Jelić, tportal.hr)

Nakon rata na Kosovu, u jednom albanskom selu u kojem se život postepeno obnavlja, učiteljica Lushe pod pritiskom vlastite savjesti pristaje razgovarati sa stranom novinarkom. U intervjuu Lushe priznaje da su nju i još tri seljanke silovali srpski vojnici. Nakon što otkriju da je Lushe ta koja je pričala s novinarkom, muškarci u selu počinju terorizirati Lushe i njenog malog sina, pokušavajući ih prisiliti da napuste selo. Redatelj Isa Qosja snimio je potresni portret balkanskog patrijarhata, nemoćnog da se nosi sa strahotama onog što je sam prouzročio. Filmska projekcija počinje u 22 sata i nemojte ju propustiti!

Film Jauja, autora Lisandroa Alonsoa, zatvorit će četvrtak na HRFF-u! Jauja je priča o čovjeku u očajničkoj potjeri za kćeri, osamljeničkoj potrazi koja nas vodi do mjesta izvan vremena, gdje prošlost nestaje, a budućnost nema značenja. Od socijalnog vesterna u pustari kolektivnog Fitzcaralda do bergmaneskne epifanije. I još korak dalje. Film je na festivalu u Cannesu osvojio FIPRESCI nagradu.

Više informacija o programu možete saznati na internetskoj stranici festivala.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More