“Moćne, ironične priče”: Nataša Janjić Medančić preporučuje pet filmova koje morate pogledati

Nagrađivana glumica i pasionirana obožavateljica sedme umjetnosti toliko voli dobre filmove da je u naš "top pet" uspjela ugurati njih - četrnaest.

S dvije Zlatne arene, dvije nagrade hrvatskog glumišta i još dvadesetak drugih priznanja, Nataša Janjić Medančić spada u one glumice za koje se domaći redatelji doslovno – otimaju. Od 2005. godine, kad se u filmu “Volim te” prvi put pojavila na velikom platnu, sve do danas, u svom glumačkom portfoliju ima više od trideset filmskih i televizijskih uloga, a kad tome dodamo činjenicu da je pravi strastveni fan filmske umjetnosti, imamo savršenu sugovornicu na temu dobrih filmskih preporuka.

Dobar film za Natašu je onaj koji u gledatelju, među ostalim, ostavlja prostor za vlastita tumačenja i propitkivanja, a njezin današnji odabir isprepleten je jakim društvenim porukama, upečatljivim ženskim ulogama i, naravno, daškom nostalgije.

1) “Život drugih” (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006.)
“Radnja prati jedan uspješan umjetnički par i komunističku tajnu policiju koja ih prisluškuje u Istočnom Berlinu osamdesetih godina. Dobitnik je niza nagrada, između ostalog i Oscara za strani film. Jedan je to od mojih omiljenih filmova, govori o tome kako cenzura ubija umjetnost, a paralelno i o snazi umjetnosti koja i stiješnjena može utjecati na svije(s)t. Ova priča je zbog čitavog političkog konteksta mogla jednostavno nastati i kod nas. Posljednja scena – poezija!”

2) “Dekalog” (Krzysztof Kieślowski, 1989.)
“Ovdje nije riječ o jednom filmu, već o deset TV filmova u trajanju od 10 sati, sjajnog poljskog redatelja koji obrađuju motive Deset Božjih zapovijedi. Opet izdvajam europski film, sniman na jeziku koji gotovo da podsjeća na naš i utoliko je blizak. Moćne priče, ironične, ali duboko čovječne, nakon kojih dugo razmišljaš.”

3) “Blue Jasmine” (Woody Allen, 2013.)
“Obožavam Woodyja Allena, njegove sjajne i gorkohumorne karakterizacije likova i odnosa, a Cate Blanchett još i više. Ovo je jedna od onih uloga kojoj se nada svaka glumica, a važna je i zato što, kako je i sama Blanchett istaknula primajući za nju Oscara, dokazuje kako i filmovi sa ženama u naslovnim ulogama koji prikazuju svijet i probleme iz ženske perspektive mogu biti jednako važni i uspješni kao i oni u kojima glavne uloge igraju muškarci.”

4) “Krupna riba” (Tim Burton, 2003.)
“Osim zbog fantastičnog Burtonova svijeta, ovaj film izdvajam zbog vječne obiteljske teme naslijeđa kojeg ostavljamo svojoj djeci i onog kojeg ostavljaju roditelji nama, kao i o tome što je istina koja nas oblikuje. Katkad ne mora biti istinita niti stvarna, a opet, kao takva, može biti stvarnija i istinitija od istine same.”

5) “Nacionalna klasa” (Goran Marković, 1979.)
“Ne mogu ne spomenuti barem jedan od kultnih jugoslovenskih filmova na kojima smo odrastali, a od mnogih genijalnih, koji ne stanu u ove retke, odlučila sam se, eto, baš za ovaj. Zbog neodoljivog mladog Dragana Nikolića, zbog mjuze, zbog vibre, zbog… Znaju svi koji su gledali.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More