Nastavlja se borba: Producenti izabrali “Arga”

ArgoNakon dvanaestodnevne stanke nakon dodjele Zlatnoga globusa, proteklog se vikenda nastavila nagradna sezona dodjelom 24. nagrada Udruženja američkih producenata. Udruženje američkih producenata (PGA) organizacija je koja broji gotovo pet tisuća članova i predstavlja američke televizijske i filmske producente te producente novih medija.

Oslanjajući se na zadnjih petnaest godina, ova se nagrada pokazala kao vjerodostojan navjestitelj Oscarovca u kategoriji najboljega filma s omjerom 11:4. Ove je godine PGA pripao Argu, što uvelike povećava njegove izglede da osvoji Oscara.

Producenti Arga, Ben Affleck, George Clooney i Grant Heslov preuzeli su Nagradu Darryl F. Zanuck za iznimnog producenta cjelovečernjeg filma. Međutim, i dalje kao iznimno važan faktor ostaje činjenica da Ben Affleck nije dobio nominaciju za najboljeg redateljima na Oscarima, no sada postoji mogućnost da uđe u povijest kao jedna od rijetkih iznimki i postane treći film koji je osvojio Oscara bez nominacije za najboljeg redatelja.

Osvajajući Nagradu po izboru kritičara, Zlatne Globuse i PGA Argo je iza sebe ostavio Lincolna, čiji brod polako tone, iako vodi po broju nominacija. Prema sadašnjoj situaciji bit će sretan prođe li kao lanjski najnominiraniji film Hugo, koji je osvojio pet kipića. Affleck je svojim filmom, u kojem filmski producent pomaže CIA-ji pokrenuti spasilačku operaciju, osvojio i kritičare i filmaše.

U ostalim kategorijama Udruženja nagrade su osvojili producenti Bravea za dugometražni animinirani film, producenti Game Chargea za za televizijsku dužu formu, za dugometražni dokumentarac nagrađeni su producenti filma Searching For Sugar Man, za televizijski dramski serijal producenti Homelanda, a komediju producenti Modern Familyja.

Dodjela Nagrada Udruženja američkih redatelja 2. veljače, za koju je Ben Affleck nominiran pokazat će hoće li Affleck biti priznat kao redatelj i od najprestižnije skupine američkih redatelja. Ukoliko bude priznat, njegovo izuzeće s nominacija za Oscara postat će apsurdno i značit će bunt redatelja prema glumcima koji odlučuju režirati i svojim filmovima osvajaju nagrade. Među njima su Kevin Costner (Ples s vukovima), Mel Gibson (Hrabro srce) i Clint Eastwood (Nepomirljivi, Djevojka od milijun dolara).

Argo će osvajajući i gubeći Oscara, nakon ove nagrade ući u povijest kao iznimka. Ukoliko mu izmakne zlatni kipić, pridružit će se filmovima Little Miss Sunshine, Planini Brokeback, Avijatičaru i Moulinu Rugeu, koji su u zadnjih petnaest godina osvojili nagradu PGA, ali ne i Oscara.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More