Napokon se dogodilo! U Hrvatskoj je napravljena dobra komedija

Godinama smo unisono lamentirali da nakon „Tko pjeva, zlo ne misli“ Hrvati nisu u stanju napraviti komediju koja je smiješna.

Koliko se god bilo teško odvojiti od stereotipa, došlo je vrijeme da se suočimo s činjenicama: izgubili smo i posljednji argument za lamentiranje.

I to zahvaljujući Kaubojima, filmu redatelja Tomislava Mršića, koji nakon uspješne premijere na Pula Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu publike, počinje igrati u kinima 10. listopada. Mi smo ga pogledali na novinarskoj projekciji u zagrebačkom Branimir centru i uvjerili se da je ove godine publika pulskog festivala imala ukusa.

Do realno velikih šansi da Kauboji postanu novi hrvatski kino megahit i ostave u prašini kamiličnu romantičnu komediju Sonja i bik Vlatke Vorkapić i Svećenikovu djecu Vinka Brešana, redatelj Mršić je došao skoro „na gotovo“ – film je ustvari ekranizacija vrlo uspješne kazališne predstave koja nosi isto ime i ima istu radnju, i koju je u kazalištu Exit pogledalo preko stotinu tisuća gledatelja.

Mršić je i kompletan glumački postav „preselio“ iz predstave. Bila je to mudra i neopterećena odluka koja se isplatila: gluma je ovdje gotovo besprijekorna i na popisu razloga zbog kojih ćete voljeti „Kauboje“, upravo će tečna, uvjerljiva gluma zauzimati visoko mjesto.

Glume, dakle, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Radovan Ruždjak, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat te Saša Anočić. Radnja se bavi pokušajem lokalnog amaterskog glumačkog ansambla, sklepanog ad-hoc i u ispod-profesionalnim uvjetima, da na pozornici dronjavog doma kulture u provincijskom mjestu upriliči vestern romansu. U toj ih misiji vodi kazališni redatelj koji se nakon dugo vremena vraća iz metropole u rodno mjesto za koje ga vežu obiteljske drame i, naravno, bolna nostalgija.

Nakon „skečovite“ audicije na kojoj se glumci predstavljaju kao skupina živopisnih redikula, s vremenom se otkrivaju i dublji slojevi njihovih karaktera. Svatko od njih nosi stvarnu dramu koja od inicijalno plošnih likova u gledateljevoj percepciji stvara žive ljude.

Kad se dogovaraju o tome kakvu će predstavu napraviti, glumački ansambl iskaže naklonost prema vesternu i redatelj to prihvaća, djelomice zadovoljan, zaključujući kako baš vestern od svih žanrova pokazuje najveću otvorenost prema prisvajanju elemenata drugih žanrova: drame, romanse, komedije, krimića… To se može iščitati i kao mali manifest, dosljedno proveden u Mršićevom filmu – Kauboji nisu samo komedija, naprotiv, progutat ćete barem nekoliko knedla, a možda i koju suzu, čak i ako vas ne puca PMS.

Kauboji dolaze u kina 10. listopada.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More