Najuzbudljiviji izvedbeni tjedan u godini: Vraćaju se Perforacije!

Jakov LabrovićIma li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje nova je predstava kolaborativne izvedbene skupine BADco. kojom se istražuje dva povezana skupa problema: stvaranja minimalnih uvjeta za život i činjeničnosti u kazalištu.

Predstava je svoj začetak našla u ideji terraforminga, hipotetskog procesa ciljanog preoblikovanja atmosfere, temperature, površinske topografije ili ekologije nekog planeta ili svemirskog tijela kako bi ga se učinilo sličnim Zemlji te naseljivim zemaljskim organizmima, a istom će predstavom 24. listopada u Rijeci započeti festival Perforacije.

Nakon niza međunarodnih gostovanja, festival Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti vraća se u Hrvatsku, točnije u Rijeku, Zagreb i Dubrovnik kako bi publici od 24. do 31. listopada ponudio najuzbudljiviji izvedbeni tjedan u godini.

Vlasta DelimarKao dokazano najvibrantniji izlog kako domaćih tako i regionalnih izvedbenih projekata, Perforacije će i ove godine nuditi program raznolikih umjetničkih formi, od performansa preko plesnih predstava do instalacija, a u izvedbi umjetnika svih generacija – od živućih klasika poput Vlaste Delimar, do mladih nada poput Antonije Kuzmanić.

Na festivalskom su programu i dvije premijere: nova predstava kolektiva BADco, Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje, čijom praizvedbom Perforacije i započinju 24. listopada u Rijeci, te Labrović (na kvadrat), prva suradnja dvoje prezimenjaka – Jakova i Siniše Labrovića, a koja će u već etabliranom brandu Perforacija, formatu Noći performansa propitivati značaj – Iz Slovenije na festival stižu etablirane zvijezde poput Janeza Janše i Matjaža Pograjca, odnosno njegova Betontaca, dok će doslovno drugačiji pogled na svijet izvedbenih umjetnosti, onaj krozobjektiv proslavljene njujorške fotografkinje Peggy Jarrell Kaplan, ponuditi izložba Balkan Spirit.

Janez JanšaPosebno mjesto u ovogodišnjem programu Perforacija zauzimaju ekologija i održivi razvoj, o kojima će biti riječi na radionicama u organizaciji Sindikata Biciklista, ali i na Večeri invazivnih vrsta: Jesen, kulinarsko performativnom događanju realiziranom u suradnji s udrugom Populus. Dijelom performans, dijelom happening, a dijelom jestiva instalacija bit će i Cabbage Clairvoyant redovitog gosta Perforacija, Željka Zorice, dok će vrhunac ‘zelenog’ programa festivala biti jedinstvena izvedba predstave Vodni rat kultnog Damira Bartola Indoša na samom izvoru rijeke Omble, mjestu na kojem bi u skoroj budućnosti trebala niknuti sporna istoimena hidrolelektrana.

Program Perforacija održava se paralelno s jesenskim zasjedanjem IETM, jedne od najvećih krovnih svjetskih organizacija za izvedbene umjetnosti, čije članstvo broji preko 500 organizacija iz 45 Zemalja.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More