Najčitanije u 2018: od TV zvijezda i neviđenih kulturocida do Frljića i Maroevića

Ako ste kojim slučajem propustili jedan o naših sedam veličanstvenih evo prilike da popravite štetu. Podsjećamo vas na najčitanije članke i najtraženije pojmove i rubrike na Arteistu u 2018. godini.

1. Najtraženije ime na Arteistu bilo je Aleksandar Musić. Po struci politolog i komunikacijski savjetnik Musić se profilira kroz proučavanje i komentiranje ideologija, interesnih skupina, političke filozofije i monetarne teorije. Komentator je u HRT-ovom Petom danu. Za sebe kaže da je proklet permanentnom sumnjom. Njegova najčitanija kolumna bila je ono o liberalnom centru u Hrvata. Svi živi su ga gledali krajem listopada kod Stankovića u Nedjeljom u dva, a mi vam serviramo Musićevo gostovanje u Pressingu na N1 televiziji.

2. U 2018. svjedočili smo jednoj od najkontroverznija obnova nekog kulturnog spomenika u novijoj hrvatskoj povijesti. Arteistova Barbara Vujanović slučaj obnove Meštrovićeva paviljona je razradila razgovarajući s relevantnim stručnjacima. Nažalost, vapaj “Vratimo magnoliju” rasplinuo se po zelenoj površini koja sada okružuje Meštrovićev paviljon. Nije dopro do onih do kojih je trebao doprijeti.

Povjesničar umjetnosti Maro Grbić, poznavatelj gradnje u kamenu, ukratko je sažeo radove na građevini: „Osim oštećenih i raslojenih blokova vanjskog stubišta uklonjeni su i zdravi blokovi, a cijeli očuvani blokovi pod stupovima su ispiljeni i razbijeni. Novoizrađene stube, napravljene iz kamena koji je strukturom sličan izvornom kamenu, nisu obradom bliske izvornim stubama.Zapravo je nedavnim radovima uništen cijeli donji dio Meštrovićeva paviljona, nestalo je puno više izvorne građe nego što je to oštećeno djelovanjem vode i smrzavanja. Namjerna devastacija starog radi ugradnje novoga.“

3. U vremenu kada svi savijaju leđa Arteist promovira i dalje kulturu s kičmom. Jedan od naših entuzijastičnih projekata je Arteistov natječaj za kratku priču. Najčitanija je kratka priča Ti baš voliš pse. Dugujemo vam ih još nekoliko iz prošlogodišnje kolekcije koje su pristigle krajem godine na našu adresu. Krajem siječnja će stručni žiri odabrati najbolju, a nakon toga ćemo odmah krenuti s natječajem za 2019.

Svi koji žele pridonijeti fondu nagrade mogu pomoći uplatom na naš račun:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”

Poziv na broj primatelja za donacije je: 600-oib

 

4. Rubrika književnost čita se k’o luda. Tko još misli da Hrvati ne čitaju, e taj se prevario. Danski odgoj djece je sve pomeo. Ako ste roditelj, ova knjiga u izdanju nove Egmontove biblioteke Puls pod uredničkom palicom Davora Uskokovića ne bi vas smjela zaobići.

Ako su Danci najsretniji ljudi na svijetu, zašto Andersenove bajke ne završavaju sretno i zašto danski filmovi nerijetko imaju turobne, tužne ili tragične završetke?

Sjajne smo književne recenzije objavljivali tijekom cijele godine od naših autora: Marijane Ivić, Miroslava Artića i Bonislava Kamenjaševića. Topla preporuka.


5. Premda smo u godišnjem pregledu kazališnih ostvarenja istaknuli:

“Onkraj produkcijskog bogatstva, hrvatsko je kazalište glavne struje i ove godine na solidnome putu prema dnu. Nije tu riječ o financijskim neprilikama, pokojem skandalu ili nedovoljnom korištenju tehnologijskih dostignuća, nego o već ustaljenom nedostatku vizije onih koji bi mogli i trebali kreirati repertoar. HNK Zagreb, ZKM i Gavella nemaju predstave značajnijeg umjetničkog proboja. Splitsko ljeto i Dubrovačke ljetne igre bez obzira na sve nominacije i nagrade ne nude relevantan repertoar i viziju festivala u budućnosti koji neće uzmicati pred turističkim kičem.”

kazalište je odmah nakon književnosti po čitanosti. Najviše vas je zaintrigirao Šest likova traži autora kontroverznog Frljića, pa odmah iza Ciganin, ali najljepši.

Nina Violić kao Milena uspijeva iznijeti sve nijanse nezrelosti i nepromišljenosti zapravo odrasle žene, ali i nevoljke odlučnosti te duboke tragičnosti. Njezin partner, mladi glumac Filip Vidović nakon prošlogodišnjega marljivog rada na nezavisnoj sceni od Teatra Rugantino do ZPC-a u ulozi otpadnika Sandija pokazuje odmjerenu dječačku zaigranost, slojevitost i sugestivnost te izniman potencijal za građenje ozbiljnijih uloga. U gotovo četrdesetoročlanom glumačkom postavu valja još izdvojiti glumačke minijature Livija BadurineAlme PriceAne Begić TahiriKsenije Marinković i Krešimira Mikića.

6. Ništa bez glazbe i sjajnih Rafanelijevih tekstova. Tko još nije neka baci pogled na pregled glazbene godine iz kojeg je jasno da “komocija nekad pojede znatiželju”. Ovdje vam ostavljamo najčitaniji glazbeni tekst u 2018. Sigurno vas ne čudi da je riječ o “The Last Five Years” Francisa Whatelya dugogodišnji producent i suradnik Davida Bowieja čiju godišnjicu smrti obilježavamo sutra.

7. I na koncu naravno intervjui. Najčitanije je bio onaj s povjesničarkom umjetnosti i muzeologinjom Sonjom Švec Španjol čiji portal je ove godine proslavio 5 godina postojanja. Srebro u čitanosti imao je intervju s akademikom Tonkom Maroevićem, a na treće mjesto se smjestio intervju s našom redateljicom Ivonom Jukom povodom premijere njezinog filma Ti mene nosiš na HRT-u.

Nastavite nas čitati. Tu smo i dalje zbog vas.

Anita Ruso

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More