Dragulji velikog platna: Najbolji filmovi Mustafe Nadarevića stižu u Kino Tuškanac

"Gluvi barut", "Miris Dunja" i "Glembajevi" samo su dio opusa koji će ovog tjedna u čast poznatom glumcu biti prikazani u Zagrebu.

Od srijede do nedjelje, 24. do 28. veljače, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, kino Tuškanac prikazat će osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.

Program filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića kino Tuškanac otvara u srijedu drugim dugometražnim kino-filmom Emira Kusturice “Otac na službenom putu” (1985.), nostalgičnom, oporom dramom s mnogo humora, nagrađenom u Cannesu. Glumačku postavu čine Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević i Mira Furlan. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Preminuo Mustafa Nadarević: Nitko se nije bolje znao zavući pod kožu običnom gledatelju

U četvrtak slijedi “Mala pljačka vlaka” (1984.) koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Poigravanje populističkim žanrovima konstanta je ranog opusa Dejana Šorka, a u ovom je na meti vestern. Film ima impresivnu glumačku ekipu, osvojio je nagradu publike na pulskom festivalu, a potvrdio se i u kinima. Iste večeri kino Tuškanac prikazuje i “Priču iz Hrvatske” (1991.) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

Prizor iz filma “Otac na službenom putu”

Na rasporedu u petak je “Gluvi barut” (1990.), izvrsna ratna drama Bahrudina ‘Bate’ Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film. Riječ je o uspjeloj adaptaciji istoimenog romana Branka Ćopića, za uloge u kojoj su Mustafa Nadarević i Branislav Lečić nagrađeni na festivalu u Moskvi. Slijedi “Kod amidže Idriza” (2004.) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama te izgubljenosti dvoje ljudi koji su u ratu izgubili sina. Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok.

Subota donosi “Miris dunja” (1982.) Mirze Idrizovića, romantičnu ratnu dramu nagrađenu Zlatnom arenom za najbolji scenarij. Posrijedi je suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije, sa sjajnom interpretacijom Mustafe Nadarevića, čiji je izniman glumački potencijal pulski žiri propustio nagraditi. Iste večeri kino Tuškanac prikazuje i “Već viđeno” (1987.) Gorana Markovića, film nagrađen s pet Zlatnih arena u Puli i ostvarenje koje je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena.

Program sjećanja na Mustafu Nadarevića završava u nedjelju “Glembajevima” (1988.) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže koja je postala hrvatski filmski klasik. Vrdoljak je upečatljivo našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More