Najbolje od Arteista u lipnju: hororac, Nick Cave, odlazak Daše Drndić, izložbe s kičmom i bez nje

Što nas je u lipnju oduševljavalo, što nas je ljutilo, što smo kritizirali, a što nas je duboko rastužilo? Donosimo vam sada već “uigranu” listu od sedam veličanstvenih. Na ovoj našoj maloj kulturnoj sceni, na kojoj je kultura tapšanja i ulizivanja postala najčešći modus operandi, na Arteistu se još uvijek usuđujemo reći što bi moglo biti bolje, što nikako nije dobro i što može biti uzor drugima.

  1. Naslijeđeno zlo: Najiščekivaniji horor godine izbit će vam zrak iz pluća

Hrvati vole horore, o tome više ne dvojimo. Brojke govore za sebe. Uvjerljivo ispred svih po broju klikova u lipnju je bio najiščekivaniji hororac godine “Naslijeđeno zlo”. Arteistova Koraljka Suton preživjela je gledanje i napisala osvrt od kojeg se ledi krv u žilama.

2. IN music: dan prvi i Nick Cave

Naš Karlo Rafaneli pisao vam je izvješća brzinom svjetlosti. Još se niste ni probudili, a osvrt je već žario i palio na Arteistu. Njegovi komentari s nevjerojatnom lakoćom transportirali su na Jarun sve one koji nisu mogli doći na sve tri festivalske večeri. Najčitanije je dakako osvrt s drugog dana INmusica, a u stopu ga po čitanosti prati i onaj s prvog.

“Kad pročitam komentare kako se Nick Cave & the Bad Seeds nisu sastavili s dobrim albumom desetljeće ili dva, ne mogu se nakon tour the forcea na ”Push The Sky Away” i ”Skeleton Tree” zapitati ne samo imaju li zagovornici takvih tvrdnji uši, nego imaju li uopće srce i emocije. Nakon energičnih nastupa kakve Cave i Bad Seeds izvode na posljednjoj turneji tvrditi da je nenadahnut ili da je ”Eros Ramazzotti za alternativce” može samo netko tko je pao s Marsa.”

3. Oko i Severina – Banksy za siromašne

Lauba je nedavno proslavila svoj sedmi rođendan pa smo se sjetili jednog od najčitanijih tekstova na portalu objavljenom povodom njezinog 5. rođendana. Sjećanje na performans umjetnice OKO i Severine koji je Feđa Gavrilović dobrano iskritizirao toliko vas je oduševilo da ste klikali gotovo kao i onda kada je prvi put objavljen. Ah, što volite kritiku!

OKO, Severina

4. Čemu slikari u oskudnom vremenu

Arteist drži do toga da vam s vremena na vrijeme skrene misli na slikarstvo. Uvjerite se da su slikari itekako potrebni u oskudnom vremenu. Donosimo par riječi o dvije izložbe koje su prošle ispod radara kao i mnoge druge o kojima pišemo.

Akademik Tonko Maroević, serija Brnjica 2013. Duje Medić

5. Odlazak Daše Drndić

Nekoliko dana prije smrti, u The Guardianovom subotnjem književnom podlistku ”Reading Europe” u odabranoj se sedmorki našla i naša Belladonna.

“Kako zamišljate da će gladna, obespravljena, nezaposlena i na koncu ljutita osoba čitati bilo što, pa i šund? Kultura općenito nestaje sa scene. Ostaju šrot, sapunice i melodrama, kako bi se raja pacificirala. Ali ni to više nije dovoljno. Svijet može očekivati sve više razjarenih glasova, uglavnom neo-nacističkih i neo-fašističkih i s druge strane – mlaku pobunu”, izjavila je Daša Drndić 2014. za Arteist.

6. Lipanjske izložbe s kičmom 

Često zaboravljamo u kojoj mjeri likovna djela oplemenjuju te čine životni prostor ugodnijim i ljepšim. Zavirite u naš likovni vodič lipanjskim Zagrebom koji ste također, na naše ugodno iznenađenje, redovito i puno čitali. Pratimo one koji su na početku, kao i one koji su na vrhuncu karijere, a s vremena na vrijeme oduševe nas i izložbe koje prate bilo nacije kao što je izložba “Slikarstvo u nogometu” koja je organizirala ekipa iz Umjetničke galerije Dubrovnik. Arteist za vas na površinu izvlači kulturu s kičmom. Zato nas i čitate. Znamo.

Omer Mujadžić, Nogometna utakmica, 1929.

7. Predstavljanje knjige Selekcija Feđe Gavrilovića u Galeriji Forum

Umjesto još jednog najčitanijeg članka evo najposjećenijeg Arteistovog događaja koji smo organizirali u suradnji s Galerijom Forum čiji je voditelj autor knjige Selekcija koja je izašla u Arteistovoj biblioteci.

“Feđa Gavrilović, mlad kritičar, povjesničar umjetnosti i galerist (r. 1986. u Zagrebu), upravo je objavio “Selekciju”, svoju prvu samostalnu autorsku knjigu, u nakladi Arteista. Izabrao je i dao ukoričiti, na finom papiru tiskanih, šest eseja o slikarima, teoretičarima umjetnosti i teoriji samoj, u kojima demonstrira visok stil, kompetenciju i zanimljivo pripovijedanje, još poduprto slikovnim dokazima.” Ovako je Arteistovog Gavrilovića predstavio Tomislav Čadež u intervjuu za Jutarnji list.

Željko Špoljar, hrvatski književnik i satiričar, poznat pod imenom Književna Groupie za Arteist je prokomentirao Gavrilovićevu knjigu:

Knjiga Feđe Gavrilovića savršeno je štivo i za nas laike. Ulazeći u nju osjećao sam se kao da se spuštam u podrum krcat finim vinima na koje nisam navikao, a autor me čeka kao iskusni vinar. I daje mi da iz svake prašnjave boce otpijem po malo, a onda mi objašnjava zašto je to vino toliko dobro. Pa mi to vino čini još ukusnijim. Uz knjigu Feđe Gavrilovića naučio sam kako da u probranim društvima o slikama i slikarima govorim baš kao što iskusne vinopije govore o vinima. Može li iti jedna knjiga o umjetnosti pružiti više? Ne,ne može.

S lijeva na desno: Feđa Gavrilović, Milan Bešlić, Anita Ruso, Tonko Maroević. Foto: galerija Forum

Ako i vi želite čitati o likovnosti iz pera kontroverznog zagrebačkog kustosa i galerista za samo 50,00kn možete imati Arteistov najnoviji naslov u svojoj biblioteci. Kupi knjigu, obrazuj se i podrži kulturu.

Knjigu možete kupiti u knjižari Vuković&Runjić (uskoro i u ostalim velikim knjižarama) ili je jednostavno naručiti na info@arteist.hr uz naznaku “Želim Selekciju”.

Napomena za Zagrepčane: Malu zalihu čuvamo u Teslinoj 16 (Galerija Forum) pa nam napiši je li ti je draže osobno preuzeti ili čekati poštara. Račun za uplatu 50,00kn je sljedeći:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Selekcija”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More