Nagradni petak: Darujemo vam zbirku horor-priča “Što smo izgubili u vatri”

Nagrađivana argetinska književnica i novinarka proslavila se zbirkom kratkih horor-priča koja je prevedena na brojne svjetske jezike.

Početak 2021. u izdavačkoj kući HENA COM obilježila je zbirka kratkih horor-priča “Što smo izgubili u vatri” najbolje argentinske spisateljice nove generacije Mariane Enríquez, u kojoj autorica donosi izvrsne priče o argentinskom predgrađu, uokvirene jezom, hororom i užasom.

Za vas imamo jedan primjerak knjige “Što smo izgubili u vatri”! Pošaljite nam mail s naslovom VATRA na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 4. ožujka izvući jednog dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

U knjizi koja ju je proslavila, Mariana Enríquez visoko postavlja ljestvicu dobre kratkopričaške literature, maestralno spojivši jezive elemente s tekovinama života u suvremenoj Argentini, u kojoj na ulicama ne nedostaje nereda, nasilja i okultnih praksi. Enríquezine junakinje otvaraju mnoga pitanja, a pokazuju da u pravo zlo nije uvijek lako uperiti prstom.

Jednoga dječaka pronaći će mrtvog negdje na ulicama Buenos Airesa, i to neće biti prvi slučaj nasilne smrti djece u posljednje vrijeme. Prijateljice Rocío i Florencia kradom će ući u stari hotel u provinciji i napraviti kobnu pogrešku. Bivša će socijalna radnica otkriti da njezin novi susjed krije više od zaraslog vrta kada među grmljem ugleda lanac privezan za dječje stopalo. Put u Paragvaj za jedan će par nepovratno poći po zlu kada im se na prašnjavoj cesti pokvari auto, a učenici jedne škole u nevjerici će promatrati kako si njihova kolegica s prstiju čupa sve nokte, ne pokazujući bol.

“Nasilno i kul, ispričano toliko lucidnim glasovima da se čine fizički izgovorenima. Ovih dvanaest priča predstavlja gotički portret zemlje koja se uzaludno pokušava oduprijeti kolektivnom sjećanju na grozne traume, jer nove vrebaju iza svakog ugla”, piše The Boston Globe o knjizi “Što smo izgubili u vatri”.

Inače, Mariana Enríquez je argentinska književnica i novinarka. Njezin bogat književni rad, za koji je dobila mnoga priznanja, objedinjuje zbirke kratkih priča, poput “Los peligros de fumar en la cama” (2009), romane, poput “Bajar es lo peor” (1995), “Cómo desaparecer completamente” (2004) i “Nuestra parte de noche” (2019) te eseje, poput “Alguien camina sobre tu tumba. Mis viajes a cementerios” (2013). Sa zbirkom makabrističkih priča “Što smo izgubili u vatri” doprijela je do čitatelja diljem svijeta. Priče su prodane u preko dvadeset zemalja čak i prije nego što su objavljene na španjolskom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More