Nagradni petak: Darujemo vam “Petokoronaša”, novi hit-roman Željka Špoljara

S vremenom, karantena Špoljaru počinje nalikovati na pijane, lude devedesete kad je visio po istim parkovima i na istim klupicama pio jeftini alkohol, vodio razgovore do dugo u noć. Osvojite vaš primjerak knjige!

Roman “Petokoronaš” Emanuela Željka Špoljara prvi je roman o životu u doba korone u Hrvatskoj, a objavljen je paralelno u Srbiji i Hrvatskoj. U Zagrebu se može kupiti u knjižari Bookara, a mi vam danas darujemo jedan primjerak knjige!

Za vas imamo jedan primjerak “Petokoronaša”, uz Arteistov blokić za zapisivanje ideja koje će promijeniti svijet! Pošaljite nam mail s naslovom ŠPOLJAR na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 26. studenog izvući dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

Ako slučajno još niste čuli, Petokoronaš je novi roman Željka Špoljara, pisca sklonog eksperimentalnoj prozi, koji gotovo da je zazirao od doticanja aktualnih društvenih tema. Špoljarov radikalni zaokret najavljuje možda i novo ime koje si je uzeo: “Petokoronaša” potpisuje Emanuel Željko Špoljar. To “Emanuel” novi je dodatak staroj dvojbi – je li ovo maestralni književni kameleon ili je posrijedi disocijativni poremećaj identiteta? Naš prvi roman o koroni, Petokoronaš ne pomaže otkloniti dilemu nego je ostavlja zaglavljenu između panegirika i dijagnoze.

“Petokoronaš priča priču u kojoj je granica umjetnosti i života davno izblijedjela”

petokoronaš

“Petokoronaš je djelo prožeto melankolijom i nostalgijom za vremenima koja nisu bila bolja, štoviše, čak su bila i ‘ružnija’, ali su danas neraskidiva od progonjenosti koja subjekta ne vraća samo u specifičnu situaciju iz prošlosti, već i sliku budućnosti kojoj se tada nadao. Karl Ove još jednom, po posljednji put, upozorava: ‘nostalgija nije samo besramna već i izdajnička’. Unatoč prevladavajućim sentimentima, roman je potpuno lišen patetike. Vođen Ujevićevom misli kako je uloga umjetnosti da biografiju učini suvišnom, a originalnost nešto što se ne manifestira negacijom drugih, već afirmacijom vlastite ličnosti, Petokoronaš zasigurno priča priču u kojoj je granica umjetnosti i života davno izblijedjela, a protagonist čvrsto stoji kao Mohikanac, spreman za bitku protiv samog sebe”, napisao je Sven Harambašić u kritici prvog romana o pandemijskom životu u Hrvatskoj.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More