Nagradni petak: Darujemo vam knjigu “Žena, majka, glupača” Maje Hrgović

Knjiga tematizira slojeve kompleksnog odnosa društva prema ženama, analizirajući patrijarhalni diskurs u tretmanu takozvanih "ženskih pitanja“.

U jedanaest poglavlja, dobro prokrvljenih primjerima seksističkih ispada u hrvatskoj kulturi, pop-kulturi, politici, estradi i medijima, “Žena, majka, glupača” oslikava panoramu hrvatskog društva od 2000. godine naovamo. Maja Hrgović, nagrađivana književnica i novinarka – autorica Kiklopom nagrađene zbirke priča “Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo” i romana “Živjet ćemo bolje” filtrirala je ovu veliku priču i kroz svoje iskustvo pa se dijelovi knjige čitaju kao dinamična, protočna, inteligentna proza.

Za vas imamo jedan primjerak knjige “Žena, majka, glupača”, uz Arteistov blokić za zapisivanje ideja koje će promijeniti svijet! Pošaljite nam mail s naslovom MAJKA na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 3. prosinca izvući dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

Iako se o pojedinim aspektima položaja žene u suvremenom u hrvatskom društvu povremeno piše i raspravlja u medijima, ta velika i uvijek aktualna tema dosad nije sustavno obrađena u domaćoj publicistici. Ispuniti tu rupu cilj je ove knjige koja tematizira slojeve kompleksnog odnosa društva prema ženama, analizirajući patrijarhalni diskurs u tretmanu takozvanih “ženskih pitanja“, prožet širokom paletom stereotipa koji se lijepe za žene u javnom životu, u politici i pop-kulturi.

Neka od poglavlja u knjizi su: Rasna ženka, Mala u minici, Droljohodi, Odgoj djevojaka u Hrvatskoj, Mama je mami hijena – a na ovom linku možete besplatno pročitati poglavlje Wanna fuck? – antologija seksizma u politici i medijima.

Inače, za proznu knjigu “Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo” Maja Hrgović je dobila nacionalnu književnu nagradu “Kiklop“, a uslijedila je i nagrada Marin Držić za dramu “Prekrasne ruševine”. Roman “Živjet ćemo bolje” objavljen je 2013. godine u Biblioteci Arteist, a zbirka publicističkih eseja “Žena, majka, glupača” objavljena je 2014. godine također u Biblioteci Arteist. Jedina je hrvatska autorica ikad uvršena u prestižni međunarodni časopis engleskog govornog područja “The Granta Magazine”. Također, između brojnih regionalnih i međunarodnih antologija u koje je uvrštena, posebno se ističe ugledna američka antologija najbolje europske proze “The Best Euopean Fiction 2012.“ Prema toj priči, “Zlatka”, britanska redateljica Em Cooper snimila je i istoimeni kratki igrani film.

Kratkom pričom “Povratak” pobijedila na natječaju ‘Jedna priča iz Domovinskog rata’ kojim su Ministarstvo branitelja, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih pisaca, HRT i Vukovar film festival htjeli kroz audiovizualnu kulturu promicati vrijednosti Domovinskog rata. Prema toj kratkoj priči snimljen je kratkometražni film “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić koji je svjetsku premijeru imao na važnom i prestižnom međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Priča “Povratak”, prema kojoj je nastao scenarij za “Po čovika”, integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je Hrgović 2015. nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More