Nagradni petak: Darujemo “Mogute” i “Zlatarovo zlato” s ilustracijama Zdenka Bašića!

Razveselite svoje najmlađe, ali i sebe - slikovnice Zdenka Bašića pravi su praznik za oči bez dobnih ograničenja.

U namjeri da najmlađim čitateljima ponudi najbolje od hrvatske književnosti i narodne predaje, naklada Spiritoso udružila se s proslavljenim multimedijalnim umjetnikom Zdenkom Bašićem u dva projekta – slikovnicama “Zlatarovo zlato” i “Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova”.

Zdenko Bašić: “Postajemo stanovnici zoološkog vrta… Samo ne znam tko kupuje kartu”

Pošaljite nam mail s naslovom Slikovnice na nagrade@arteist.hr, a dobitnika ćemo slučajnim odabirom izvući u četvrtak, 14. svibnja i objaviti na našoj Facebook stranici. Jednom čitatelju ili čitateljici idu obje slikovnice!

U ovom raskošnom izdanju “Zlatarova zlata” očaravajuće ilustracije omiljenog i višestruko nagrađivanog umjetnika Zdenka Bašića magična su kulisa velike, nesuđene ljubavne priče Dore i Pavla. Uz to što će se upoznati s pričom ispričanom na djeci prihvatljiv način, mali čitatelji otkrit će i brojne detalje o Zagrebu i njegovoj okolici koje je pripremila autorica teksta i urednica Tanja Konforta – od izrade paprenjaka, preko zagrebačkih znamenitosti do zanimljivosti o Medvedgradu i Samoboru.

Zlatarovo zlato: Prvi put hrvatski je klasik prilagođen malim čitateljima

Cilj je izdanja motivirati najmlađe na čitanje književnih tekstova, njihovo kreativno razumijevanje kao i približavanje povijesno udaljenih tekstova djeci, najzahtjevnijim i najdragocjenijim čitateljima o kojima u konačnici ovisi budućnost književne kulture.

Slikovnica “Zlatarovo zlato” nastavak je projekta “Knjiga kao autentičan kulturni suvenir”. Na natječaju Hrvatska lijepa knjiga za 2018. godinu izabrana je među izdanja koja su predstavljala našu zemlju na međunarodnom natječaju Best Book Design from all over the World u Leipzigu i na izložbi Book Art International u Frankfurtu, dok je 2019. na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu našla mjesto među deset najboljih hrvatskih autora.

Istovremeno s objavljivanjem slikovnice na hrvatskom jeziku objavljen je i prijevod na engleski jezik (“The Goldsmith’s Treasure”) jer se uz književnu baštinu ovom slikovnicom promovira i Zagreb koji se još jednom potvrđuje kao važan grad na turističkoj karti.

Slikovnica “Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” objavljena je prije nekoliko dana u nakladi Muzeja Turopolja u sklopu Biblioteke zaboravljenih priča Perunfest, a zbog privremenih mjera još čeka svoju službenu promociju.

“Mogut je ponajprije seoski zaštitnik. Nitko ga ne poznaje, ali svi znaju da postoji i bdi nad selom kao viša sila.”

“U bogatoj hrvatskoj nematerijalnoj narodnoj baštini još uvijek preživljavaju priče o nadnaravnome, o silama prirode kojih se čovjek boji, a koje štuje. Te sile nikad nisu sasvim dobre ili sasvim loše, njihova je priroda dvojna, a kako bi se držale u ravnoteži, čovjek ih mora poštivati. Takvo je vjerovanje u moguta. On je ponajprije seoski zaštitnik. Nitko ga ne poznaje, ali svi znaju da postoji i bdi nad selom kao viša sila. Postoje priče da su Turopoljci tu i tamo znali susresti moguta. Spominjali su da se mogut može pretvoriti u ribu, prasca ili u zmiju. Inače se pojavljuje u svom ljudskom obliku, kao visoki čovjek sa starinskim turopoljskim šeširom, u dugoj čoji, naslonjen na hrast”, objasnila je etnologinja Josipa Matijašić.

“Promatrati svijet i nebo očima suvremena umjetnika poseban je dar, posložiti Sunčev poznat sustav u danas mladima pristupačnu mjeru – ilustraciju, izazovno je. Nova slikovnica Zdenka Bašića donosi nam kroz autoru svojstvenu vještinu novu interpretaciju i senzaciju na staru zaboravljenu priču”, rekla je o novom Bašićevom projektu povjesničarka umjetnosti Koraljka Jurčec Kos.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More