Nagradni petak: Darujemo “Masarykovu”, prvu zbirku poezije Mirele Priselac Remi

"U poeziji sam potpuno gola. Nema rime, nema ograničenja stiha. Bavim se temama koje možda ne grickam uz muziku, u zaštitničkom okrilju benda", rekla nam je u nedavnom intervjuu frontmanica grupe Elemental.

Nakon brojnih pozitivnih reakcija na njezinoj Facebook stranici Remi na internetima, Mirela Priselac Remi odlučila se na novo poglavlje u karijeri pa je u suradnji s izdavačkom kućom VBZ objavila svoju prvu zbirku poezije “Masarykova”. Knjigu i prije službene promocije u zagrebačkom Botaničaru može osvojiti netko od vas!

Pošaljite nam mail s naslovom MASARYKOVA na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 25. lipnja izvući dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

“Ne mislim da mi je svaka zlatna”: Remi o životu, novom albumu i prvoj zbirci poezije

“Pjesnički prvijenac Mirele Priselac spaja već nam poznati Remin autorski potpis i prepoznatljiv flow; urbani imaginarij vrućine gradskog asfalta po kojem suvereno kroči snažna, emancipirana žena, s mnogo ranjivijim, ispovjednim glasom dosad nam nepoznate lirske protagonistice, koju pratimo kroz melankolijom, egzistencijalnim nemirom i intimnim, emocionalno nabijenim situacijama popločenu svakodnevicu. Njezin stih mahom je kratak i izravan, slika živa i ritmična, a stav i angažman nedvosmisleni. Čitatelju ne preostaje drugo nego da se, s rukama u džepovima i slušalicama u ušima, pridruži ovoj (ne)svakidašnjoj šetnji”, napisao je urednik knjige Marko Pogačar.

“Tko bi pomislio da se toliko toga može doživjeti na potezu od Trga maršala Tita do početka Tesline! Čak ni u mitskim vremenima Novog vala, a kamoli danas. Remi je hrabro zakoračila u taj prostor, probuđenih čula, osjećaja i misli. Ova je zbirka pjesama iskrenje u trenjima između unutarnjih i vanjskih skučenosti, opsesivnosti, banalnosti, uskogrudnosti i – doživljaja čudesnosti postojanja. Masarykova se preporučuje djevojkama i ženama koje su ‘sanjale da su sretne’ i trebaju podršku da se ‘bore za san’. I njihovim muškim suborcima”, napisao je u predgovoru “Masarykove” glazbenik Darko Rundek.

“Zbirka ‘Masarykova’ moja je prva pjesnička zbirka. Satkana je od pjesama koje sam pisala tijekom godine i pol. Njome želim sebi pružiti priliku da ispoljim drugu nijansu svog stvaralaštva, u kojoj riječi nemaju muzičku podlogu nego se čitaju u tišini. Pisala sam ih u samoći, u kombiju, u kafićima, u gradovima koje sam posjetila. Dok pišem, i sama otkrivam neko novo i nepoznato ‘ja’, govorim jezikom koji je autohtono moj, ali istovremeno se i nadam da ću ovim novim glasom dozvati čitatelje da se u njemu prepoznaju. Zbirka se zove ‘Masarykova’ jer mi taj toponimijski pojam predstavlja sigurnu zonu i zonu ugode. To je ulica koja je uvijek u itineraru mojih lutanja. Otkako je dobila ime, svaka ju je vlast htjela promijeniti, ali ona se održala. Taj izdržljivi duh prepoznajem kao svoj. Masarykova postoji u Zagrebu i Beogradu, gradovima u kojima trenutno boravim i radim. Pjesme su podijeljene u 5 odvojaka, zamišljenih kao mjesta ‘predaha’ tijekom zamišljene šetnje Masarykovom”, objasnila je Remi povodom izlaska svoje prve zbirke poezije.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More