Nagradni petak: Arteist vas vodi na predstavu “Preko grma, preko trna…”

Preko grma, preko trna…Teatar Tirena priprema novu predstavu za djecu “Preko grma, preko trna…”, koja će premijerno biti izvedena u nedjelju, 6. travnja, u 18 sati u Centru za kulturu Trešnjevka.

Predstavu je prema tekstu dramaturginje i dramske spisateljice Nine Horvat režirala kazališna redateljica Frana Marija Vranković, a likove tumače glumci Petra Težak i Ivan Bošnjak. Pretpremijera, koja je u slobodnoj prodaji, održat će se istoga dana u 11.30 sati.

‘Preko grma, preko trna…’ predstava je u kojoj u šezdeset minuta publika ima priliku doznati zanimljive informacije o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. U njoj se Vila tinejdžerica oglušuje na roditeljske zabrane i prelazi granicu vilinske šume na Velebitu.

Preko grma, preko trna

Slušala je ona brojne bakine priče i čitala ih je u knjizi koju joj je baka poklonila za prošlu Jurjevsku noć, ali nikada nije upoznala nekoga tko je drugačiji od nje. Zbog toga se odluči istražiti svijet izvan svoje šume. Istražujući upoznaje svakojaka bića i doznaje da izvan vilinske šume vrebaju razne opasnosti, pogotovo kad padne mrak. No nisu sva bića opasna, neka joj pomažu da se obrani i vrati kući.

Gledajući predstavu možete otkriti pije li vampir Jure Grando krv, kako uloviti moru, koja te muči u snu, koja je slabost coprnica, koliko očiju ima pasoglavac, tko se bori protiv štriga, kako dokrajčiti kudlaka, kakve veze fritule imaju s masmalićima, kako se može zauzdati orka, kako spriječiti urečljivca da te urekne i još mnogo toga!

Preko grma, preko trna

Generacije i generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Dio priča, mitova i legendi koji su se prenosili s koljena na koljeno je zapisan, a dio polako nestaje te zbog toga predstava želi upoznati djecu s tim dijelom hrvatske kulturne baštine.

U suradnji s Teatrom Tirena dvoje arteistovih čitatelja darujemo s po dvije ulaznice za predstavu “Preko grma, preko trna…”. Sve što trebate napraviti jest točno odgovoriti na pitanje koje ćemo danas, u 14 sati, postaviti na našoj Facebook stranici. Sretno!

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More