[VIDEO] Nagrađivana ratna drama “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić dostupna online

Pogledajte dosad neobjavljeni insert iz filma koji je predstavljen na festivalima diljem svijeta, a zaradio je i brojne nagrade, među kojima čak tri s venecijanske Mostre.

Nakon predstavljanja na nizu svjetskih filmskih festivala i kino distribucije u Bosni i Hercegovini, novi igrani film redateljice Jasmile Žbanić, “Quo Vadis, Aida?”, od sutra, 3. prosinca u 20 sati započinje online distribuciju u Hrvatskoj i regiji. Film će gledateljima biti dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Svjetsku je premijeru imao na 77. venecijanskoj Mostri, nakon čega je predstavljen na brojnim festivalima. Dosad je osvojio niz priznanja – na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije, na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Osim toga, “Quo Vadis, Aida?” ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

“Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju”

“Quo Vadis, Aida?” film je koji progovara o genocidu u Srebrenici – naslovna junakinja Aida, nekadašnja profesorica tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni. U filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Quo vadis, Aida? | Official trailer from Deblokada on Vimeo.

“Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju”, kaže Jasmila Žbanić o procesu rada na filmu. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče. “Želim da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja. Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još uvijek imamo slobodu osjećati druge i pomagati drugima. No mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti – jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da preživi, ali to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi”, dodaje Žbanić koja potpisuje režiju i scenarij.

“Ovo nije film usmjeren protiv institucija i ideja koje zastupa UN. Upravo suprotno, ovaj film nas upozorava da moramo poboljšati i podržati naše institucije. UN su politički blokirali pojedini svjetski političari. Okretanje leđa Srebrenici bila je isključivo politička odluka. Sve što je moguće je učinjeno da se zavežu ruke UN-u. No to također ne oslobađa Nizozemce krivnje. Oni su imali puno predrasuda prema bosanskim muslimanima, kao i vrlo kolonijalan pogled na ljude uopće. Florence Hartmann u svojoj knjizi ‘Krv realpolitike – afera Srebrenica’ pojašnjava kako funkcionira politički sistem. Da se Srebrenica dogodila danas, u 2020., ishod bi bio identičan. EU ne bi pomaknula prstom. I to je ono što me užasava”, zaključuje Jasmila Žbanić.

Pogledajte dosad neobjavljenu scenu iz filma:

QVA_4 from Deblokada on Vimeo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More