Nagrada za doprinos društvenoj pravednosti: Proglašene strašne žene 2020. godine

"Nagrade nisu ono što je najbitnije u cijeloj ovoj priči, ono što je najbitnije je da na ovaj ili onaj način svaka od nas zasebno ili u skupinama činimo promjene u svojim okruženjima."

Pravnica Antonija Petričušić, novinarka Maja Sever, spisateljica Monika Herceg, odvjetnica Zrinka Bojanić i tim Zagrebačkog psihološkog društva dobitnice su nagrada za strašne žene godine, dodijeljenih u zagrebačkom Botaničaru u organizaciji portala Voxfeminae.net i društvenog poduzeća Fierce Women.

U razdoblju od dva mjeseca krajem 2020. godine čitatelji(ce) te prošlogodišnje dobitnice nagrade i nominirane strašne žene, nominirale su preko 60 pojedinki i kolektiva. Na osnovi nominacija, dvanaest članova i stručnih suradnica udruge K-zona, koja je izdavač VoxFeminae.net portala i pokretač društvenog poduzeća Fierce Women, odlučilo je o ovogodišnjih pet dobitnica koje su dale značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti i društvenoj pravednosti u Hrvatskoj u prošloj godini.

Snimku dodjele možete pogledati ovdje!

Antonija Petričušić je u godini pandemije, koja je svima značajno promijenila svakodnevicu, upozoravala na opterećenje školaraca nastavom na daljinu i kršenje prava djece na ravnopravno sudjelovanje u nastavi, organizirala je i motivirala roditelje koji su se uz rad od kuće pokušavali snaći u promijenjenom obliku obrazovanja i izazovima koji su uslijedili povratkom u školu. Sredinom 2020. godine sudjelovala je u pokretanju inicijative za pravo djece na besplatan školski obrok, a pronašla je vremena i za uvođenje izbornog kolegija o ženskim pravima na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Ujedno, jedna je od suosnivačica LGBTIQA+ udruge ‘Za Pravo’ koja okuplja studente/ice i radnike/ice Pravnog fakulteta s ciljem stvaranjem sigurnog, podržavajućeg i otvorenog okruženja za LGBTIQ osobe.

Maja Sever, novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, poznata je po svom društvenom angažmanu, humanitarnom djelovanju te ustajanju protiv govora mržnje, seksizma i nepravde. Kao predsjednica SNH-a, Sever je istupala za zaštitu radničkih prava novinara, čiji su se uvjeti rada srozali od početka pandemije, pozivala je novinarke da prijave seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, te kao sindikalna povjerenica zastupala interese svojih kolega/ica. Sever je i jedna od osnivačica humanitarne inicijative ‘Ljudi za ljude’, koju je pokrenula s prošlogodišnjom dobitnicom nagrade Brankom Bakšić Mitić i Matejom Medlobi, nakon što je u HTV emisiji ‘Nedjeljom u 2’ emitiran njen prilog o teškom položaju stanovnika područja oko Gline.

PROČITAJ I OVO! Maja Sever o stanju na HRT-u: “Zanimljivo je da muški voditelji nikad nisu stari”

Monika Herceg kao spisateljica aktivno promiče ideje jednakosti, pravde i feminizma. Samo u 2020. godini Herceg je dobila nagradu HNK-a za najbolji novi dramski tekst ‘Gdje se kupuju nježnosti’ koji tematizira nasilje nad ženama te transgeneracijski prijenos traume i odnose žena u patrijarhalnoj sredini. Za kratku dramu ‘Mrtve ne treba micati’ osvojila je regionalnu nagradu ‘Priče s balkona, priče s Balkana’. S Barbarom Matejčić i Dadom Ćosićem vodi akcije vezane uz suzbijanje nasilja nad migrantima. Sudjelovala je uz poeziju na komemoraciji za Aleksandru Zec. Prošle godine objavila je treću zbirku pjesama, ‘Vrijeme prije jezika’, za koju je dobila nagradu ‘Zvonko Milković’. Pokrenula je i ciklus tribina ‘Pjesnikinja petkom’ gdje u fokus stavlja stvaralaštvo pjesnikinja.

Foto: Nina Đurđević

Zrinka Bojanić posljednjih je godina angažirana na području pružanja pravne zaštite ženama i LGBTIQ osobama. Krajem 2020., uz udrugu ‘Dugine obitelji’, ostvarila je jednu od najvećih pobjeda za lokalnu LGBTIQ zajednicu i obitelji – uz njenu pravnu pomoć Ustavni je sud diskriminaciju istospolnih parova prilikom udomiteljstva proglasio neustavnom te tako još malo ali značajno otvorio put prema ravnopravnom LGBTIQ roditeljstvu. Pored toga zastupala je i druge udruge i pojedince/ke čija su prava i dostojanstvo bila omalovažavana kroz sve intenzivnije jačanje desničarskih i populističkih inicijativa koje ciljaju na smanjene ljudskih prava manjina i reproduktivnih prava žena.

Tim Zagrebačkog psihološkog društva nagrađen je za sustavno i trezveno reagiranje na društvena događanja, posebno u kontekstu posljedica potresa i pandemije, kroz produkciju svima dostupnog relevantnog sadržaja u kojima su pružali stručne savjete te promicanje znanosti i ljudskih prava. Tijekom godine neumorno su producirale sadržaj koji je bio relevantan s obzirom na nastalu situaciju, i nesebično ga dijelile na svojim stranicama i društvenim mrežama. Pomogle su tako da građanke/i lakše podnesu pandemiju virusa COVID-19, potrese, neizvjesnost, bespomoćnost, ali i loše upravljanje kriznim situacijama i senzacionalističko medijsko izvještavanje.

Pet dobitnica nagrade za Strašne žene godine uručeno je pet portreta koje su za njih izradile ilustratorice društvene igre “Fierce Women” – Tea Jurišić, Helena Nemec, Ana Salopek, Sindy Čolić i Ana Kovačić.

“Nagrade nisu ono što je najbitnije u cijeloj ovoj priči, ono što je najbitnije je da na ovaj ili onaj način svaka od nas zasebno ili u skupinama činimo promjene u svojim okruženjima. Što se više povezujemo, to bolje. A očuvanje i širenje prostora solidarnosti i pravednosti svima bi nam trebala biti zajednička misija i ne postoji nikakvo pravilo niti kriteriji ili nagrade koji mogu reći čiji rad i doprinos su bolji ili vredniji. Protekla godina nam je upravo to pokazala kad smo uvelike svi ovisili o potplaćenim radnicama u trgovini i zdravstvu, i kada nam se i posao i škola instalirala u dnevni boravak te poremetila granice javnog, poslovnog, privatnog”, istaknula je Gabrijela Ivanov, jedna od osnivačica društvenog poduzeća ‘Fierce Women’ te idejna začetnica društvene igre i nagrade.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More